El PP consolida el seu avantatge sobre el PSOE

El PP consolida el seu avantatge sobre el PSOE per tercer trimestre consecutiu i la diferència entre totes dues formacions és ja de 3,8 punts en estimació devot, segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) corresponent al mes de gener difós ahir. En l'últim trimestre –del novembre al gener–-, el PP ha augmentat de mig punt la seva diferència respecte del PSOE. Segons el mateix sondeig, si se celebressin ara eleccions generals, el PP guanyaria amb un 40% dels vots, respecte del 36,2% que obtindrien els socialistes. La diferència seria superior fins i tot als 3,5 punts que van donar la victòria als socialistes en les eleccions del 2008. El baròmetre confirma el descens que van iniciar els socialistes després d'aquests comicis i que ja va confirmar-se en les eleccions europees del 7 de juny passat. En quatre mesos, des de l'octubre al gener, el PSOE ha perdut 1,5 punts.

Si en estimació de vot guanya el PP, pel que fa al vot directe –l'expressat pels enquestats sense tabular pels sociòlegs del CIS– els populars també resulten vencedors. En aquest cas, el partit que lidera Mariano Rajoy obtindria el 25,3% dels vots contra el 24,6% que obtindria el PSOE de José Luis Rodríguez Zapatero.

El descens dels socialistes contrasta amb un notable ascens d'IU, que, segons l'estudi, puja gairebé un punt i mig, i si ara se celebressin eleccions obtindria el 6,1% dels vots. Un percentatge que el CIS no li donava des de feia dos anys i mig.

També puja UPD, que passaria del 3,7% dels vots al 4,4%; CC (del 0,5% al 0,9%) i Na-Bai (del 01,% al 0,5%). Segons la mateixa enquesta, si ara se celebressin eleccions CiU es mantindria en el 3,7% dels vots, mentre que el PNB i ERC baixarien. Els nacionalistes bascos perdrien tres dècimes i es quedarien amb l'1% dels vots, mentre que els republicans catalans en perdrien dues i es quedarien en l'1,3% dels vots,

Díez supera Zapatero i Rajoy

La dada més destacada, però, del baròmetre del CIS del gener és que per primer cop el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, perd el primer lloc en la llista de líders polítics millor valorats, superat per la portaveu d'UPD, Rosa Díez, que a la vegada supera també el líder del PP, Mariano Rajoy. Tot i que el seu partit consolida l'avantatge sobre el PSOE, Rajoy no aconsegueix superar Zapatero ni consolidar el seu lideratge. Tot i que cap obté l'aprovat, en la taula de polítics millor valorats el primer lloc és per a Díez, amb 4,4 punts, seguida de Zapatero, amb un 3,98, i de Rajoy, amb un 3,50.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.