El govern diu que acabarà el mandat i el PP estudia presentar una moció de censura

El PSOE diu que Zapatero no llançarà la tovallola i descarta les eleccions anticipades mentre que Rajoy es veu preparat per governar

Ni hi haurà eleccions anticipades ni remodelació del govern. Així ho va manifestar ahir el portaveu del PSOE al Congrés, qui va assegurar que «coneixent Zapatero, pel seu sentit de la responsabilitat i del deure, és sensat pensar que acabarà la legislatura i, per tant, que culminarà el 2012». També va descartar la dissolució de les Corts el vicepresident tercer del govern, Manuel Chaves, que va dir que no en veia «cap necessitat»i va assegurar que el govern complirà el seu mandat. El PP, però, manté que l'executiu està «tocat» i no descarta, segons va dir la seva número dos, Maria Dolores de Cospedal, presentar una moció de censura. El PP també es qüestiona el lideratge de Zapatero i considera que ha quedat clar que sol no pot fer front a la crisi. Per contra, el líder del PP, Mariano Rajoy, va assegurar que es veu preparat per governar i va desafiar ahir Zapatero a un debat en el Congrés sobre economia. Al seu favor hi té les males dades de l'economia espanyola, l'alt índex d'atur, que al seu moment Zapatero hagués negat la crisi i les enquestes electorals. Rajoy no ha guanyat mai cap debat a Zapatero; de fer-ho ara seria un revés polític molt dur per al president espanyol.

Una abraçada i poques paraules

El president espanyol va resar amb Obama, però no tenir temps de «pregar-li», tal com li va demanar el PP, que es repensés la seva absència a la cimera de Madrid i vingués. I és que Zapatero gairebé no va tenir oportunitat de parlar amb el president dels EUA, tot i que s'havia plantejat la possibilitat que ho poguessin fer abans de l'inici de l'Esmorzar de l'Oració, en tractar-se del seu convidat a l'acte, i així pogués comunicar-li de primera mà els motius pels quals no anirà a la cimera de Madrid; la trobada no es va produir. I es que Obama va arribar tard a la cita. Zapatero ja estava assegut al saló on es va fer la cerimònia. Això sí, el president dels EUA va saludar el president espanyol amb una abraçada, però paraules poques. Fonts de La Moncloa asseguren que no hi va haver cap trobada ni abans ni després de l'acte «perquè no estava previst». Tot i així, no descarten que en el comiat s'intercanviessin unes paraules, tal com deia alguna agència citant fonts de la Casa Blanca. Segons aquesta informació, Obama hauria comunicat a Zapatero l'interès de continuar «desenvolupant les bones relacions entre tots dos països».

«No explotis el temporer, que depèn del seu jornal»

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, com assistent a l'Esmorzar Nacional d'Oració, havia de llegir un passatge de la Bíblia i va escollir el Deuteronomi 24:14-16: «No explotaràs el temporer pobre i necessitat, ja sigui un dels teus conciutadans o un dels estrangers que habiten a la teva terra i a les teves ciutats. Paga-li el seu jornal el mateix dia abans que es pongui el sol perquè està necessitat i la seva vida depèn que li paguis aquest jornal.» Zapatero, però, va ometre el final del versicle quan el text bíblic adverteix que l'incompliment d'aquesta obligació implica incórrer en el «pecat». Amb aquest versicle, el president espanyol va fer al·lusió a la immigració i a la gent afectada per la crisi econòmica, en un moment especialment delicat per a ell pel que fa la política econòmica espanyola.

En la seva intervenció Zapatero, que va dir que faria el seu discurs en «espanyol, la primera llengua en què es va llegir la Bíblia a Amèrica», va fer múltiples referències a la llibertat religiosa i a la tolerància com a bases de la democràcia i del pluralisme, virtuts que, segons la seva opinió, adornen una nació com els EUA. Després va recordar que «Espanya, una de les nacions més antigues de la Terra, és una nació diversa i multicultural en la qual sobretot predominen les arrels cristianes». Va ser aleshores quan el president espanyol va fer al·lusió als immigrants: «Els nostres dos països deuen molt als qui han vingut de fora. No s'entenen sense ells, sense els que han arribat de fora i han conviscut amb nosaltres. No deixem de vetllar per la seva bona integració.» També va pregar pels desocupats. «Vull proclamar –va dir– el meu compromís amb els qui pateixen la falta de treball. No hi ha tasca que ens meni més la pressa com a governants i de la qual ens sentim més responsables que la d'afavorir la creació d'ocupació.» Després va pregar pels qui són qualificats de diferents i per això resulten discriminats, fent així una velada al·lusió als homosexuals, i va posar fi a la seva intervenció amb un record a les víctimes del terrorisme.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.