La llei de vegueries deixa ERC en el punt de mira de polítics i entitats del Penedès

El diputat Miquel Carrillo defensa la conveniència del redactat que s'ha aprovat per reconèixer el Penedès com una unitat

El diputat republicà Miquel Carrillo ha viscut una de les setmanes més dures respecte a les crítiques que ha rebut des del Penedès. Se l'acusa de no haver estat a l'altura a l'hora de defensar el territori i d'haver-se venut als interessos del PSC en contra del Penedès. Les crítiques li arriben de diferents sectors que han donat suport a la campanya per la vegueria del Penedès. Carrillo, en canvi, ha viscut l'aprovació de la llei de vegueries d'una manera totalment diferent. Si des del territori el que comptava era el reconeixement de la vuitena vegueria, pel diputat republicà el més important és el canvi que suposarà la llei de vegueries pel que fa a l'ordenació territorial de Catalunya. «El trencament dels esquemes provincials imposats des d'Espanya s'ha de viure com un gran èxit per al conjunt del país», remarca. A més, el diputat republicà està convençut que la modificació específica que el conseller Ausàs va fer del projecte de llei quant als mecanismes de creació de noves vegueries facilita notablement les tasques de redacció d'una nova llei per a la creació de la vegueria del Penedès. «Els mecanismes de creació de noves vegueries s'han previst únicament pensant en el Penedès perquè ERC només donarà suport a la creació d'aquesta nova vegueria. No donarem suport a cap més», assegura Carrillo. Segons ell, l'objectiu del seu partit, que ja ho ha aprovat i ho ha dit públicament, és aconseguir la vegueria del Penedès i aquest serà un dels condicionants d'un futur pacte de govern a la Generalitat si a la pròxima legislatura ERC té l'oportunitat de garantir un govern estable amb algun altre partit. El diputat republicà lamenta que el seu partit s'hagi convertit «en l'ase dels cops» quan, segons ell, «és l'únic que ha demostrat prou valentia per posar sobre la taula un canvi tan transcendental per al país». Per Carrillo, el conseller Ausàs hauria de ser el protagonista d'un reconeixement patriòtic i no d'un linxament com el que s'està fent.

LA FRASE

Miquel Carrillo
diputat d'erc al parlament de catalunya
«Avui, la realitat és que tenim una llei sobre la taula que permet l'aprovació de la vegueria del Penedès, i durant els últims 30 anys no hem tingut cap mecanisme que hagués obert una porta al reconeixement d'aquesta part del territori»

Mesures de força

La llei de vegueries presentada pel conseller Ausàs no reconeix la vuitena vegueria ni fa cap menció específica al Penedès. I mentre el projecte de llei aprovat pel govern inicia el seu procés parlamentari per acabar esdevenint una nova llei que obligarà a fer canvis substancials en el mapa del país, paral·lelament es desenvolupen els mecanismes que han de reconèixer el Garraf, l'Alt i el Baix Penedès i una part de l'Anoia –incloent-hi Igualada– com una unitat a l'hora de fer la planificació territorial. Aquest àmbit de planificació havia de ser una mesura de força per acabar aconseguint la vegueria, però el procés de creació de l'àmbit es va retardar tant que ha acabat coincidint amb el projecte de llei Ausàs. En els tràmits al Parlament, el PSC i ICV volen esmenar la llei de l'àmbit de planificació per reduir les competències d'aquest territori respecte a la resta, però ERC assegura que no donarà suport a aquesta estratègia. I, coincidint en el temps amb la llei de vegueries, s'haurà d'analitzar com evoluciona cada projecte.

El PSC adverteix que CiU i el PP menteixen

La federació del PSC a l'Alt Penedès i el Garraf va advertir ahir mitjançant un comunicat públic de la comissió executiva que tant CiU com el PP menteixen respecte a les seves intencions sobre la vegueria del Penedès i les vegueries en general. Segons els socialistes penedesencs, CiU i el PP «no volen les vegueries, cap vegueria», i s'amaguen dient que «ara no toca aquest debat». El PSC creu que les dues forces han pactat d'amagat perquè els populars portin el projecte de llei aprovat pel govern al Consell de Garanties Estatutàries amb l'objectiu d'evitar l'aprovació del projecte en aquesta legislatura i evitar el compliment d'un mandat estatutari. En la mateixa nota, el PSC diu que propostes com la de la vegueria del Penedès «no poden tirar endavant sense un ampli consens polític» i recorden que ells sempre s'han mantingut al marge de donar suport a aquest projecte, malgrat que són la formació que té més suport ciutadà a l'Alt Penedès i el Garraf. A més, els socialistes recorden que és un fet indiscutible que «no hi ha possibilitats d'aprovar la creació d'una vegueria al Penedès fins que les Corts Generals no modifiquin, mitjançant una llei orgànica, els límits provincials», i això només es pot fer amb una majoria absoluta favorable al canvi.

El PSC considera que en aquest moment el Penedès viu «un carnaval demagògic de CiU, el PP i els seus còmplices», i recorda que l'objectiu de la formació és assolir «governs locals i comarcals eficaços en la gestió i eficients en la constitució de l'objectiu de millorar el benestar dels ciutadans». En la part final del comunicat, els socialistes asseguren que no treballaran «mai des de l'exclusió» i que la seva fita és un «Penedès pròsper en una Catalunya oberta».

Plaça de la Vila, 18 h

La convocatòria que es va fer per SMS i per internet dimarts al vespre continuava ahir vigent. «Mobilitzem-nos: sense vegueria Penedès, no hi haurà ni vegueries ni tripartit. El territori respondrà. Manifestació. Dissabte a les 6 de la tarda a la plaça de la Vila de Vilanova i de Vilafranca», deia el missatge que ha anat circulant de manera tímida aquesta setmana. Des del moment en què va començar a circular, la Plataforma per la Vegueria Pròpia es va convertir en sospitosa, però el cert és que el seu president ahir encara no sabia si assistirien o no a la convocatòria, per la manca d'informació que s'ha produït en relació amb aquest missatge. Alguns col·lectius i sobretot persones vinculades a la campanya per la vegueria, a títol personal, van mostrar ahir la intenció d'anar avui a la plaça de la Vila amb poca esperança respecte a l'èxit de la convocatòria.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.