Els municipis que no tramitin els comptes a la Sindicatura poden perdre les subvencions

La Sindicatura de Comptes, que només fiscalitzava les campanyes dels partits, ara controlarà totes les seves finances

La reforma de la Sindicatura de Comptes era un tema pendent des del primer tripartit, que volia reforçar el paper d'aquest ens fiscalitzador. El president de la Generalitat, José Montilla, va anunciar que aquest projecte estaria llest abans del 2009, però finalment es va aprovar ahir. «Després de 26 anys de la primera llei, calia posar-la al dia», va puntualitzar Antoni Castells. Una de les principals novetats d'aquest projecte de llei, que ara es tramitarà per via d'urgència al Parlament, és la fiscalització dels partits polítics, federacions i agrupacions d'electors. En aquest sentit, la Sindicatura s'haurà de coordinar amb el Tribunal de Comptes, que fins ara era l'únic organisme que exercia aquesta funció. El text també recull l'obligació que tots els ajuntaments han de remetre les seves auditories a la Sindicatura i si no ha fan la Generalitat tindrà la potestat de suspendre o congelar les subvencions que rebin aquests municipis. Castells va afegir que li agradaria que mai s'hagués d'arribar a aquesta situació i que confia que els alcaldes voldran complir la llei amb la màxima transparència. Les poblacions de més de 50.000 habitants o amb un pressupost superior als 50 milions també hauran d'auditar els organismes del seu sector públic.

El conseller va posar l'accent en el fet que la Sindicatura, a banda de fiscalitzar, també analitzarà si el sector públic ha actuat amb la màxima eficiència i verificarà si aquestes entitats que gestionen fons públics han aconseguit els seus objectius pressupostaris. Pel que fa a l'organisme, es mantindran les figures dels set síndics renovables cada sis anys –només podran repetir el seu càrrec una vegada– i s'agilitzarà el procés per poder escollir el síndic major. En referència a la renovació d'aquest síndic major, Joan Colom, el conseller va puntualitzar que aquest tema és al Parlament i que li consta que els grups ja han iniciat converses. A banda de Colom, s'hauran de renovar quatre membres més, ja que al març acaben el mandat.

Contra la corrupció

Antoni Castells va matisar que en aquest projecte de llei s'incorporaran aquelles mesures fiscalitzadores que l'any passat ja es van presentar arran del cas Millet per intentar evitar més casos de corrupció. Algunes d'aquestes actuacions també pretenien endurir els controls sobre les entitats que reben subvencions i, per exemple, l'executiu prohibiria que aquests organismes puguin fer donacions o subvencions a fundacions de partits.

Castells vol que CiU també col·labori en el Parlament

El conseller d'Economia, Antoni Castells, va aplaudir ahir l'oferta que CiU va fer al govern espanyol per arribar a pactes puntuals per sortir de la crisi. «Ara és el moment de tenir coratge per abordar aquests temes, però espero que aquesta actitud de CiU amb l'Estat també es manifesti al Parlament», va recalcar Castells. Dilluns, el secretari general d'ERC, Joan Ridao, ja va reclamar a la federació que estengués aquesta voluntat de col·laboració a la Generalitat. Castells també va comentar que la convulsa situació que ha viscut l'economia espanyola, amb els temes del mercat laboral, les pensions o l'edat de la jubilació, ha provocat un cert clima de desconfiança i d'incertesa i que l'actuació del govern espanyol no ha estat del tot encertada: «Només cal veure el que ha passat i la necessitat que hi ha hagut d'anar a tranquil·litzar», va dir el conseller. Tot i això, Castells va avalar la necessitat d'estudiar les reformes i es va mostrar partidari de retardar la jubilació fins als 67 anys.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.