Els forestals exculpen Baltasar perquè no li van oferir cap altra hipòtesi que la del llamp

El Cos d'Agents Rurals va donar per bona la teoria amb només cinc dels catorze testimonis que recull l'informe final

El CAR es va equivocar des del principi en situar sobre el terreny el perímetre d'inici del foc que es va declarar a Horta al 20 de juliol de l'any passat –el van situar a la part baixa del pinar de Don Pedro i van deixar fora el mas Pixantó. Segons els agents, l'orientació de les fulles cremades dels pins, la presència de zones cremades verticals separades per trams arbrats sense calcinar i els registres en l'orientació del vent a la zona els van fer pensar que les flames havien ascendit fins a la carena del pinar de Don Pedro des de la part baixa d'aquest bosc. Els cinc primers bombers que van arribar al front de l'incendi i el primer testimoni recollit entre els veïns apuntaven que el foc estava arribant al mas Pixantó i reforçaven l'opció. Tenint en compte que el Servei Meteorològic de Catalunya havia registrat la caiguda de llamps a la Terra Alta el 14 de juliol, que un dels bombers n'havia presenciat un a la zona uns dies abans i que l'estadística diu que el 84% dels focs que es produeixen a la comarca a l'estiu són causats per aquest fenomen meteorològic, els forestals es van convèncer que la causa havia estat un llamp quan van trobar dins del seu perímetre de treball «senyals inequívocs» en un pi que presentava una ferida amb resina fresca encara, tal com ha explicat a la comissió d'investigació Miquel Àngel Garcia Readrigos, cap de l'àrea de les Terres de l'Ebre del CAR. L'evidència del llamp es trobava al dia 23, i Garcia Readrigos la comunicava al vespre a l'inspector en cap del cos, Antoni Mur, qui la feia avinent al conseller Baltasar ja a la nit. L'endemà al matí, amb els documents recollits, els dos caps forestals es reunien personalment amb el conseller per informar-lo de la hipòtesi. Posteriorment, Francesc Baltasar compareixia per fer pública la causa del foc, que atribuïa amb tota seguretat a un llamp.

Tant Garcia Readrigos com Mur exculpaven ahir el conseller perquè no li havien ofert cap altra alternativa que la del llamp, hipòtesi que el primer qualifica de «prou sòlida» en aquell moment. Mur afegeix que el dia 24 el cos donava per conclòs «el gruix de la investigació». A més, tant l'un com l'altre neguen que haguessin rebut pressions de la conselleria tant per defensar la teoria del llamp com per enllestir de pressa la investigació.

L'informe final, però, es va tancar dies després, quan els Mossos d'Esquadra ja investigaven sota secret de sumari la pista d'un incendi provocat per dues persones a instàncies de la jutgessa i arran de la mort de cinc bombers el dia 21. En l'informe final dels forestals ja s'incloïen dos testimonis que posaven en dubte el llamp. Un veí que negava que estigués cremat el pinar de Don Pedro quan l'incendi ja havia començat i un altre que explicava que havia vist dos excursionistes abandonar la zona d'origen del foc amb una bombona de càmping gas. En l'informe final es recollien fins a catorze testimonis dels primers moments del foc, entre bombers i veïns del municipi. Si no es va fer cas de la pista dels excursionistes en les conclusions és perquè el veí va explicar que havia vist «tranquils els dos joves»; que, a més, li havien assegurat que havien vist el foc i havien trucat ells mateixos al telèfon 112, i li havien explicat també que havien treballat com a bombers voluntaris en la campanya anterior.

L'inspector en cap del CAR anuncia que un grup de treball ja revisa els procediments d'investigació del cos per tal que un error com aquest no es torni a repetir. Les conclusions d'aquesta revisió es tindran abans d'un mes.

El BRIF compareixerà

Finalment, el cap de la Brigada de Reforç contra Incendis Forestals (BRIF) de Daroca (Saragossa) del Ministeri de Medi Ambient també compareixerà davant de la comissió del Parlament. El BRIF de Daroca va ser evacuat per ordres del seu cap de la zona propera, on, posteriorment, van ser atrapats mortalment els sis membres del GRAF –les unitats d'elit dels Bombers de la Generalitat–, cinc dels quals van morir i un va quedar ferit greument. Tot i que, en un primer moment, els tres partits del govern van tancar la porta a aquest testimoni, el president de la comissió, el socialista Higini Clotas, anunciava ahir el canvi. Clotas hauria convençut els grups del PSC, ERC i ICV, a petició dels partits de l'oposició, que ahir li agraïen la gestió. Els portaveus del tripartit també consideren bo que comparegui el cap del BRIF per evitar qualsevol «sospita» d'intent d'amagar informació a la comissió. El cap del grup del BRIF es considera un testimoni rellevant, tenint en compte que la tarda del 21 va ordenar l'evacuació dels seus homes, en contra de la decisió dels GRAF catalans, que van resistir i es van dedicar a crear zones segures en el front de foc.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.