Els dos membres d'ETA detinguts al coll d'Ares fugien des de Sitges, on estaven celebrant el carnaval

Rubalcaba confirma que l'organització volia muntar una base a Catalunya

Adur Aristegi i Jon Rosales no van iniciar la seva fugida des del País Basc, sinó que ho van fer des de Sitges, on estaven celebrant el carnaval. Mentre es divertien en aquesta localitat del Garraf, la Guàrdia Civil detenia dissabte passat Beobide al País Basc quan anava en bicicleta. Aquest membre d'ETA era a Guipúscoa des del mes d'agost, on estava organitzant tres grups de legals, és a dir d'activistes no fitxats per la policia. Aristegi i Rosales formarien part d'un d'aquests grups, i en conèixer la notícia de la detenció de Beobide haurien decidit fugir cap a l'Estat francès. Per fer-ho haurien escollit la carretera del coll d'Ares, per arribar fins al Vallespir, però els Mossos d'Esquadra van frustrar els seus plans.

D'altra banda, el ministre d'Interior del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, va reconèixer ahir que «tot indica» que el suposat membre d'ETA detingut aquest dimarts a Portbou, Faustino Marcos, planejava instal·lar-se a Catalunya per crear-hi una base operativa d'ETA. Rubalcaba ho va explicar a Lisboa, després d'una reunió amb el seu homòleg portuguès per parlar de les detencions de dos presumptes membres d'ETA més, el 9 de gener passat, a Portugal. Aquests militants de l'organització armada pretenien muntar una base d'operacions en aquell país semblant a la que suposadament ETA també pretenia crear a Catalunya.

Els governs portuguès i espanyol van acordar en aquesta reunió augmentar la cooperació contra ETA i crear un equip de treball policial per «lluitar conjuntament» contra l'organització armada basca.

La casa de la xicota

Agents de la Guàrdia Civil van escorcollar ahir l'habitatge de la xicota d'un dels detinguts a Molló, Jon Rosales. Es tracta d'un mas situat al municipi d'Areso, a 49 quilòmetres de Pamplona. D'altra banda, l'Audiencia Nacional va decretar ahir l'ingrés a la presó d'Ibai Beobide, suposat cap dels dos detinguts al coll d'Ares. Segons el jutge Ismael Moreno, Beobide era l'encarregat de dinamitzar i coordinar almenys tres grups d'ETA, que disposaven d'armes i de 150 quilos d'explosius per atemptar «en qualsevol moment». Ara les forces de seguretat estan buscant aquests explosius, que podrien estar en diferents amagatalls al mont Gorbea, a Biscaia.

Montilla critica l'actitud de Saura

El president de la Generalitat, José Montilla, va demanar «prudència» ahir respecte de les informacions que el membre d'ETA detingut a Portbou pretenia llogar una masia a Girona i un pis a Barcelona per muntar-hi una base logística. Montilla va afirmar que ell no hagués fet com el conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, que ahir va confirmar aquestes informacions en una entrevista a RAC-1.

Montilla, preguntat per si coneixia i corroborava aquestes dades, va ser clar en el seu posicionament: «Si em constés, no ho diria tampoc.» El que sí que va fer Montilla és elogiar la tasca que duen a terme els Mossos d'Esquadra. «Són uns grans professionals», va dir, i va garantir que, malgrat que ETA «fa temps que no actua», això «no vol dir que la policia no hi estigui a sobre».

José Montilla també va comentar que no sap si ETA pretén atemptar a Catalunya, però va assegurar que no hi ha «cap informació» que apunti la possibilitat d'una base estable d'ETA a Catalunya. Tot i així, el president de la Generalitat va remarcar que s'haurà de veure què declaren els detinguts una vegada els traslladin a l'Audiencia Nacional.

També CiU va afanyar-se a destacar la feina de la policia autonòmica catalana per les detencions dels dos suposats membres d'ETA a Molló. La diputada de CiU al Parlament Elena Ribera va felicitar la policia dels Mossos d'Esquadra per haver detingut per primer cop a la seva història dos suposats activistes de l'organització armada basca. Ribera va expressar en un comunicat la seva «confiança més absoluta» en la «bona feina» dels Mossos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.