Armangué deixa el PSC, en desacord amb la manera de fer de l'agrupació de Figueres

L'exalcalde, que ha estat un dels dirigents històrics a escala local, s'ha donat de baixa en no compartir la gestió municipal

Segons ha pogut saber aquest diari, qui va ser alcalde de Figueres pel PSC de l'any 1995 al 2007 i regidor des de l'any 1983, Joan Armangué, va enviar una carta al president del partit a les comarques gironines, Joaquim Nadal, l'estiu passat, en què deia que retornava el rebut d'afiliació i que obria un període de reflexió. El fet de no haver pagat des d'aleshores cap més quota fa que s'hagi donat de baixa voluntàriament del partit.

Joan Armangué, que no ha volgut fer cap comentari i només ha reconegut aquesta situació, ha plegat, pel tracte que ha rebut en els darrers dos anys per part de l'agrupació local de Figueres, ja que se «l'ha marginat», i també, segons va exposar en la carta dirigida a Nadal, pel fet de no compartir les línies generals de la gestió del grup municipal socialista, perquè, segons ell, suposen «una renúncia als principis i valors que sempre havia defensat el PSC: integritat, honestedat, austeritat, fidelitat als ideals i esperit de servei». Quan l'exalcalde va redactar la carta, el grup municipal socialista havia donat suport al pla urbanístic per possibilitar el canvi de qualificació dels terrenys supramunicipals on s'ha de fer l'escola privada del Montessori.

Intercanvi de retrets

Les desavinences amb l'executiva local van començar poques setmanes després de la patacada electoral que va rebre el PSC el maig del 2007. Això va provocar la dimissió de Joan Armangué com a cap de files i va possibilitar l'entrada al consistori de Pere Casellas, que era el primer secretari de l'agrupació i havia estat el número sis de la llista, tot i que en el mandat passat ja formava part del grup. Armangué, com altres exregidors, no va compartir l'entrada del PSC en el govern amb CiU, i això va provocar una fractura que va tenir el seu moment culminant el febrer del 2008, quan l'exalcalde –després de diferents desconsideracions per part del primer secretari– va enviar una carta als militants en què titllava Casellas de mentider, deslleial i de moure's «per ambició i per poder». «La vostra actitud d'excloure'm i ignorar-me només obeeix a persones que actuen en la política sense ànima ni dignitat», va dir en la carta. Des d'aquell moment les dues parts s'han ignorat.

el perfil

Del sector catalanista

JoSEP PUIGBERT

El carnet de militant del PSC de Joan Armangué Ribas tenia un dels números baixos de la comarca. Fa més de trenta anys que ho era, i en 24 havia representat en aquest partit en càrrecs municipals –dotze com a alcalde de Figueres i dotze com a regidor a l'oposició–. Per tant, se'l pot considerat un socialista històric, amb unes aspiracions polítiques que mai han anat més enllà del servei a la ciutat. En el PSC s'ha alineat en el sector catalanista del partit, amb dos referents: Pasqual Maragall i, per sobre de tot, Ernest Lluch, a qui manifesta una clara devoció. L'assassinat d'aquest polític, la mort de la seva companya de partit i regidora Rosa Maria Ymbert –una altra socialista històrica– i la celebració dels Jocs Special Olympics van ser els únics moments en què l'emoció va surar en un rostre on sempre es feia difícil conèixer l'estat d'anim. Va ser un alcalde presidencialista que si convenia –i mirava que fos el mínim– delegava, però sempre supervisava; molt institucional i amb una gran dedicació al càrrec. Tant que, per exemple, va escapçar la celebració dels 25 anys de casat per anar al debat electoral que va organitzar aquest diari i el setmanari Hora Nova, poc abans de les eleccions del maig del 2007. Aquell dia va ajornar tots els actes de campanya per anar a celebrar amb la seva dona, Maria Àngels, les noces de plata a Empúries. Però en comptes del sopar romàntic, es va trobar en una taula amb un cara a cara amb Santi Vila, Francesc Canet i Joan Casas. Dies més tard va rebre una patacada electoral i es va retirar de l'àmbit municipal. Al marge de la dedicació, Joan Armangué ha tingut una gran devoció per la política. Ara, com tants d'altres, n'ha marxat escaldat, per la manera de fer dels partits. Però no renuncia a la política, i ara ho fa des de l'àmbit de la reflexió i del pensament. Aviat tindrà més temps per dedicar-hi perquè a la primavera es prejubilarà de l'entitat financera a la qual es va incorporar quan va deixar la política municipal.

El pacte CiU-ERC a Figueres està encarat i avança

Els principals responsables dels grups municipals de CiU i ERC van mantenir ahir la segona reunió d'ençà del trencament del pacte per tractar la possibilitat d'establir un acord de govern entre aquestes dues formacions majoritàries. En la reunió hi van ser presents l'alcalde, Santi Vila, i el portaveu de CiU, Albert Ollé, i, per part d'ERC, el seu portaveu, Francesc Canet, i el regidor Xavier Besora. Totes dues parts coincideixen a dir que «s'ha avançat» i que «s'està en la línia i en la voluntat» de tancar un pacte de govern. «Està ben encaminat, però no serà immediat», han dit els dos partits.

En la reunió d'ahir es van intentar buscar solucions i punts en comú en tres o quatre temes en què hi ha hagut discrepàncies entre els grups municipals, com poden ser la instal·lació d'una escola privada del grup Montessori en uns terrenys públics o les infraestructures ferroviàries a ponent. «En aquests temes ja hi ha uns tràmits fets que no es poden obviar, com també hi ha un pressupost municipal aprovat que limita el marge d'acció. No s'ha acordat en què acabaran aquests temes, però sí que hem parlat de vies de solució», va comentar Canet després de la reunió. Tant a les files convergents com a les republicanes hi ha optimisme i es mantenen les bones paraules i les posicions pròximes que els responsables dels dos grups han mantingut en aquests darrers quinze dies. «Hi ha hagut una trontollada en el govern de la ciutat, però és hora que hi hagi tranquil·litat i no ens hem de precipitar a l'hora de prendre decisions. Des d'ERC fem una lectura positiva de la reunió perquè hem vist a CiU voluntat de trobar punts en comú en els temes que ens separen», ha explicat el portaveu d'ERC. Aquesta visió és compartida pels convergents.

En la reunió no es va parlar de cartipàs, ni de funcions. ERC ja ha advertit, però, que no comparteix l'estructura de govern que hi havia en l'anterior acord entre CiU i el PSC, amb només un tinent alcalde. Ahir al vespre, l'executiva local d'ERC es va reunir per parlar de les negociacions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.