Ballesteros va reivindicar el concepte de Camp de Tarragona en una carta a AENA

S'hi va aferrar per sol·licitar el canvi de denominació de l'aeroport i, al cap d'un mes, s'hi oposava enèrgicament

Abans que des de l'Ajuntament de Tarragona, i de retruc, des de tots els sectors de la societat civil de la ciutat es decidís desterrar el concepte Camp de Tarragona i s'optés per fer una defensa a ultrança de la vegueria de Tarragona, perquè, entre d'altres motius, no tenia cap justificació històrica, el consistori s'hi va aferrar amb força i el va defensar per fer una demanda transcendent. En una carta enviada per l'alcalde, Josep Fèlix Ballesteros, el 16 de novembre de l'any passat, al president d'Aeropuertos Españoles y Navegación Aérea, Juan Ignacio Lema Devesa, el màxim responsable municipal va instar AENA a canviar el nom de l'aeroport, incorporant la paraula Tarragona.

Una tradició

En la carta, a la qual ha tingut accés aquest rotatiu, Ballesteros reivindica i defensa el concepte Camp de Tarragona i l'utilitza com a argument principal per convèncer el dirigent d'AENA que el terme Tarragona ha d'aparèixer a la nomenclatura de l'aeroport: «També hem hagut de valorar que el territori que comprèn la zona d'influència de la nostra ciutat, junt amb l'àrea metropolitana que engloba les ciutats de Reus, Valls, Salou, Vila-seca i Cambrils, han estat definits tradicionalment com a Camp de Tarragona». L'exposició de motius continua i s'explica: «Des de l'Ajuntament de Tarragona, creiem que la denominació Aeroport Tarragona-Reus identificaria clarament la situació d'aquesta infraestructura tan important per a la nostra zona amb tot el conjunt del territori implicat. Al mateix temps, la denominació Tarragona-Reus representa tota la zona del Camp de Tarragona.»

AENA no respondrà

L'alcalde tarragoní va fer arribar la carta al president d'AENA després que aquest visités Tarragona, i que en una xerrada a la Cambra de Comerç deixés oberta la possibilitat d'una modificació del canvi de l'aeroport, però únicament si hi havia consens dins del territori.

Tot i que la setmana passada, tant la portaveu municipal, Begoña Floría, com el mateix Fèlix Ballesteros van explicar que encara esperen la resposta d'AENA a la petició efectuada el novembre de l'any passat, fonts de la companyia van confirmar que la proposta de l'Ajuntament sí que els havia arribat, però que «més enllà de rebre la carta, AENA no respondrà a peticions d'aquesta mena». Qui sí que va tenir resposta d'aquest organisme per una qüestió pràcticament idèntica va ser la Cambra de Comerç, a la qual va suggerir que per proposar modificacions de noms fessin arribar noves demandes a la direcció general d'Aviació Civil.

Ara ja no és tradició

Només un mes després, i enmig de les pugnes pels noms de les infraestructures, l'alcalde i els quatre portaveus municipals tarragonins van signar el manifest Tarragona som tots, en què declaraven la guerra al terme Camp de Tarragona i unien els seus esforços perquè la futura vegueria portés únicament el nom de Tarragona. A diferència dels criteris i dels arguments que havia traslladat Ballesteros al president d'AENA referits a la importància del concepte Camp de Tarragona, en el manifest es recordava que «l'expressió Camp de Tarragona no té cap tradició en la nomenclatura de les institucions territorials ni tampoc correspon al conjunt de les sis comarques que formaran la futura vegueria». En aquells dies, fins i tot, l'alcalde havia augurat que si la vegueria s'acabava dient Camp de Tarragona, hi podria haver «guerres civils territorials complicades».

Cada cop menys

S.C

La defensa irrenunciable a la capitalitat de Tarragona va néixer en paral·lel al menysteniment i a l'oblit de què ha estat objecte el terme Camp de Tarragona per part de la majoria dels polítics de l'Ajuntament de Tarragona. Però si la predisposició perquè Tarragona continuï sent la capital de la vegueria és màxima, no ho és tant la discussió de com es dirà. El mateix Ballesteros, a mitjan gener, va apostar per buscar «altres fórmules», tot i que després se'n va desdir, refermant-se en «la defensa unitària del nom de vegueria de Tarragona». A més, després que ha estat reunint-se amb alcaldes de municipis de les comarques dels voltants, com ara Tarragonès i Priorat, el mateix alcalde va reconèixer que havia rebut suport i consens dels seus col·legues en la defensa de la capitalitat, però no tant pel que fa al nom, ja que tot apunta que té més adeptes vegueria del Camp de Tarragona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.