ALT EMPORDÀ

Primer vot amb més de 70 anys

Un activista de Sant Pere Pescador va votar per primer cop a la vida. A l'Alt Empordà la participació va ser del 20,1%

Més de 70 anys ha hagut d'esperar Nemesi Solà per exercir el dret a vot. L'històric activista català, nascut a Barcelona però resident a Sant Pere Pescador des de fa uns 25 anys, ahir va dipositar una papereta dins una urna per primera vegada a la seva vida. «La consciència no em permetia votar, perquè no tenim el que com a país hauríem de tenir», explicava fora del Casal, on s'havia col·locat l'urna. I què ha sentit? «Ha estat una il·lusió que no puc explicar; esperava un moment així per fer-ho, però no penso tornar a votar fins que siguem un país normal», va respondre. A Sant Pere Pescador havien centrat bona part de la campanya a aconseguir el vot dels immigrats, amb xerrades i porta per porta, i els resultats van ser positius, ja que gairebé un 16% dels vots van ser d'aquest col·lectiu. Fins i tot n'hi va haver que van anar a votar, però no ho van poder fer perquè estaven empadronats a altres municipis. Al final de la jornada, la participació havia estat d'un 28,4% sobre el cens electoral, amb 469 vots, dels quals 429, un 89%, van ser a favor de la independència, 33 contraris, 13 blancs i 3 nuls.

L'Alt Empordà, però, continua sent una de les comarques gironines on proporcionalment s'ha pogut votar en menys pobles. Als set que ho van fer al desembre, ahir se n'hi van tan sols sumar quatre més. En total, la participació va ser del 20,1%, amb 2.225 vots, i uns resultats del 91% de «sí», 5,1% de «no», 8,7% vots en blanc i 0,4% nuls.

La població més important era l'Escala. Dels 8.450 electors del padró, incloent-hi immigrats i adolescents de 16 i 17 anys, van votar 1.440 (17%) amb el resultats de 1.333 «sí» (92,8%), 63 «no» (4,3%), 41 en blanc i 4 nuls. Com a tot arreu on es va celebrar la consulta, la jornada va ser festiva, i les quatre urnes que hi havia al Centre Esportiu i Recreatiu (CER) fins i tot competien per veure quina aconseguia més vots. L'organització va valorar positivament la jornada, sobretot perquè els vots a favor de la independència van superar el total dels comptabilitzats en les últimes eleccions europees.

A Vilabertran la participació va ser d'un 28,9%, amb 213 vots dels 737 electors del padró. Va guanyar el «sí» amb 181 vots (85%), en segon lloc hi va haver els vots en blanc, amb 20 paperetes, i al final 11 «no» i un vot nul. A Boadella i les Escaules es van organitzar en una comissió per cada nucli, amb l'urna corresponent. La participació global va ser la més alta de la comarca, amb gairebé 103 votants, prop del 50% del padró, bona part dels quals es van concentrar a les Escaules, amb 59 vots. Hi va haver 83 «sí» (49 a les Escaules i 34 a Boadella), 9 «no», 10 en blanc i un de nul.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.