«La culpa és de Miguel Bosé»

El cantant, que criticà la censura de les fotos del MuVIM, serveix al PP valencià per a invertir els termes de la polèmica

El PP valencià es va coronar ahir de glòria, en la jornada posterior a la dimissió del ja exdirector del MuVIM, Romà de la Calle, en protesta per la censura de les fotografies del cas Gürtel portada a terme per la Diputació de València, propietària del museu. Lluny de rectificar —llevat de pronunciaments aïllats, com ara els de Rita Barberá o Esteban González Pons—, el partit de Camps va tornar a intentar capgirar els termes d'un esdeveniment per fer passar el botxí per víctima.

Així, el vicepresident de la Generalitat, Vicente Rambla, va indignar-se per unes declaracions del cantant Miguel Bosé a propòsit de la retirada de les imatges. L'artista parlava sobre la repressió de l'oposició del règim castrista de Cuba quan va traçar un paral·lelisme: «Sempre hi ha passat de tot, i no se sap quant n'hi ha, de veritat, i quant no. Si se'n parla, de repressió, en tots els països n'hi ha. Mira a València, el cas Gürtel, o allò de l'exposició de fotografies. Si això no és repressió...».

En sentir això, Rambla va exigir una rectificació perquè, al seu parer, són les paraules de Bosé les que «fan mal al conjunt dels valencians» i no la imatge de manca de llibertat transmesa per la Diputació. El vicepresident va definir el cantant com un castrista. Seguint el deixant de Rambla també es va manifestar la presidenta del govern de Madrid, Esperanza Aguirre, en el mateix sentit.

D'altra banda, Carlos Fabra, president de la Diputació de Castelló, va dir-hi igualment la seua, tot oferint una lliçó de tàctica política als seus companys de partit. «Jo, possiblement, hauria preferit canviar posteriorment el director del museu», va apuntar en unes declaracions a Onda Cero arreplegades per Europa Press, després d'assegurar que ell no hauria ordenat la retirada de les instantànies.

Mentrestant, Alfonso Rus, homòleg de Fabra en la Diputació de València, va mostrar el seu suport al responsable de Cultura de la Diputació, Salvador Enguix, per haver pres la decisió de llevar les fotografies: no va dir res sobre Máximo Caturla, instigador dels fets. Rus va emplaçar els periodistes a un futur imprecís per aclarir la polèmica. «Quan hàgem de donar les dades, les donarem, però a hores d'ara tota la gent està nerviosa», va afirmar.

Les fotos es traslladen a una galeria de València

No serà com la recentment clausurada exposició sobre Sorolla al Centre Cultural Bancaixa, però la mostra dels fotògrafs de la Unió de Periodistes serà de segur una de les més visitades a València. El col·lectiu ja ha decidit una nova ubicació per a les imatges. Es tracta de la Galeria Tomàs March, al carrer Aparisi i Guijarro (núm. 7). L'exposició, aquesta vegada completa, serà inaugurada demà dijous a les dotze del migdia.

Concentració en suport a De la Calle

Unes 500 persones es van donar cita ahir de matí a les portes del MuVIM —convocades per l'Associació de Crítics d'Art— per protestar per la decisió dels diputats Máximo Caturla i Salvador Enguix de censurar algunes fotografies de l'exposició Fragments d'un any. La manifestació també va servir per a donar suport a l'exdirector de la institució, Romà de la Calle, que dilluns va presentar la dimissió en desacord amb la censura. Els concentrats van aconseguir que De la Calle baixara del seu despatx i s'unira a la protesta. El catedràtic va afirmar que més que del cas Gürtel, en aquesta ocasió, s'ha de parlar de cas Caturla, a qui De la Calle assenyala com a impulsor de la censura que ha donat lloc a la polèmica. Durant la protesta, també es va demanar la dimissió del president de la Diputació de València, Alfonso Rus.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.