Els bombers confosos per membres d'ETA tornen a Catalunya després del «malson»

La policia francesa admet que va identificar com a terroristes tres bombers de Girona i dos de Barcelona

Tot i que la policia francesa va admetre ahir a primera hora del matí la confusió i va demanar que s'aturés la difusió del vídeo, els bombers catalans van declarar més tard durant més de sis hores a la comissaria de Melun (al departament de Sena i Marne, al sud-est de París) per tal de deixar clara la seva identitat. La policia francesa els va prendre les empremtes dactilars i els va demanar detalls sobre la seva estada a l'Estat francès.

Els cinc bombers –tres de la Generalitat de parcs de la regió de Girona i dos de l'Ajuntament de Barcelona– passaven les vacances a la zona fent-hi escalada. De fet, aquest va ser el motiu pel qual no van veure en un primer moment el vídeo, que es va difondre a les principals cadenes franceses i espanyoles a petició expressa dels governs per tal de fer una crida a la participació ciutadana. Van ser els seus familiars, els que van reconèixer-los en les imatges i van alertar de l'error. La Generalitat es va posar llavors en contacte amb les autoritats franceses per avisar-les.

Qui els va identificar

Tot i que no s'ha informat oficialment de com es va produir la confusió, algunes fonts afirmaven ahir que havia estat un policia jubilat francès, qui havia denunciat que havia vist el dia abans de la mort del gendarme francès un grup d'homes sospitosos que «parlaven en espanyol» en un supermercat pròxim al lloc del succés. Les autoritats franceses llavors haurien ensenyat el vídeo a Joseba Fernández Aspur, l'únic membre del comando detingut, i aquest hauria confirmat que eren els seus companys, amb l'objectiu de facilitar la fugida als altres membres d'ETA.

Continua la recerca del comando

Les autoritats franceses continuaven ahir la recerca del comando d'ETA que dimarts va matar el policia francès Jean-Serge Nérin, de 52 anys, en un tiroteig prop de París, després d'haver-se equivocat divendres difonent un vídeo en què identificaven erròniament cinc bombers catalans com a membres del comando.

Ara els esforços se centren a localitzar Arkaitz Aguirregabiria del Barrio, de 27 anys, identificat per la policia francesa com un «alt responsable de l'aparell militar de l'organització terrorista». A aquest presumpte membre d'ETA l'haurien identificat «diversos testimonis».

Error «decebedor»

Tot i la greu equivocació, fonts de la investigació destacaven ahir que «l'avís a la població ha funcionat» i que l'objectiu era justament excloure pistes. El director general de la policia francesa, Frédéric Péchenard, va qualificar de «decebedor» l'error, però va afegir-hi que s'havia «progressat en la investigació».

«De cop i volta hem estat etarres»

Els cinc bombers van arribar a l'aeroport de Barcelona ahir a quarts d'onze de la nit, molt cansats i amb ganes d'anar-se'n a casa. En unes breus declaracions als periodistes i sense admetre preguntes, Òscar Llop, que va actuar com a portaveu, va destacar: «Si no fos pel govern català, no seríem aquí, ara.» Va qualificar de «molt correcte» el tracte rebut per la policia francesa, i va demanar respecte per la seva intimitat.

Hores abans Óscar González, un altre dels bombers, s'havia queixat que els haguessin considerat membres d'ETA «de cop i volta» i sense respectar la presumpció d'innocència. González va ressaltar, en declaracions a RTVE, el greu perjudici que els ha ocasionat un error que els podria haver posat en perill, i també la gran «preocupació» de les famílies. En aquest sentit, va dir que pensava queixar-se a les autoritats d'aquest «mal tràngol».

Els bombers catalans, avisats per familiars, van veure el vídeo divendres a la nit per internet i no es van atrevir a sortir en tota la nit de l'hotel, fins al matí que van anar voluntàriament a declarar.

Zapatero treu importància a l'error i insta a no exagerar

agències

El president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, va voler restar importància ahir a l'error comès per la policia francesa, que va difondre un vídeo en què s'identifica cinc bombers catalans com a membres d'ETA i es demana la col·laboració de la ciutadania per detenir-los. Zapatero va subratllar la mobilització de les forces de seguretat franceses per detenir el comando que dimarts va matar un policia francès en un tiroteig, va recordar que hi ha diverses tècniques policials i va demanar que no s'exageri l'incident. Segons el seu argument, l'error pot arribar a ser comprensible si es té en compte que la policia francesa està completament implicada en la recerca dels membres d'ETA.

«Era només una hipòtesi»

El ministre de l'Interior espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, per la seva banda, va admetre que se sentia «en part responsable» de la difusió del vídeo en què s'identifica els bombers catalans com a activistes d'ETA, quan «era només una hipòtesi de treball i potser això s'hauria d'haver aclarit». El ministre va reconèixer que en aquest cas «s'haurien pogut fer millor les coses», i que hi va haver «un problema d'explicació», però va argumentar que «la investigació policial no és una ciència exacta i de vegades es tenen hipòtesis que després resulta que no són correctes». Rubalcaba va dir que aquesta confusió no perjudicarà les relacions entre els estats espanyol i francès en la lluita contra el terrorisme, ja que «aquesta millora cada dia». En aquest mateix sentit es va manifestar la vicepresidenta María Teresa Fernández de la Vega: «S'ha de lamentar la confusió que s'ha produït, però un cop lamentat això el més important és continuar treballant amb el compromís ferm que tenen França i Espanya.»

En aquest aspecte coincideixen l'executiu estatal i el principal partit de l'oposició. El portaveu d'interior del PP, Ignacio Cosidó, va lamentar l'error, però va ressaltar que això «no enterboleix les excel·lents relacions de cooperació» entre els dos estats contra ETA. Tot i això, el vicesecretari del PP Javier Arenas va demanar «màxim rigor i prudència» en les actuacions policials.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.