Saura defensa la gestió d'Interior durant la nevada i carrega la culpa a les elèctriques

La conselleria modificarà els plans d'emergència per tenir més control en serveis bàsics com l'electricitat o la telefonia

Joan Saura va comparèixer ahir al matí a la comissió de Justícia, Dret i Seguretat Ciutadana i va tenir com a principal suport el seu màxim escuder, el secretari d'Interior, Joan Boada, que, tot i que no va intervenir, es va asseure al costat del conseller. Boada va jugar el seu paper gesticulant amb sornegueria i ironia contra les acusacions de l'oposició, mentre que Saura va mostrar-se molt més passiu. A la sala també hi havia alguns dels caps visibles d'Interior com el director general de Protecció Civil, Josep Ramon Mora, o el màxim responsable del Servei Català de Trànsit, Josep Pérez Moya.

Però abans de sotmetre's a l'interrogatori de l'oposició, Saura va defensar la gestió d'Interior i va assegurar que és normal que es col·lapsés el país, perquè la nevada va ser «excepcional». Segons el conseller, «Catalunya està preparada pels riscos d'un clima mediterrani, però no per als dels països nòrdics». El conseller va fer una llarga enumeració de la feina que van realitzar els equips d'emergència i va demanar perdó a la gent que va quedar atrapada. També va recordar que la previsió va funcionar bé. «Ningú no pot dir que no s'havia avisat, però la comunicació sempre és millorable», va apuntar Saura, que va admetre que, a vegades, les informacions del Servei Meteorològic de Catalunya són poc precises quan parlen de possibilitats de tempesta d'entre un 30 i un 70%.

En general, però, el conseller es va espolsar qualsevol responsabilitat i va carregar contra les elèctriques, que tants de maldecaps van provocar a la demarcació de Girona. Saura va afirmar que Endesa «va donar informació errònia» a l'hora de parlar del restabliment elèctric i això va fer augmentar el caos.

Finalment, el conseller va fer una sèrie de propostes de millora durant els episodis d'emergències: reforçar la comunicació amb els municipis i la ciutadania; potenciar els plans locals de protecció civil i el paper dels delegats territorials o fer un mapa de risc de les zones on les infraestructures viàries i ferroviàries són més vulnerables, perquè, per exemple, hi poden caure arbres. Però, una de les mesures estel·lars és la modificació del pla Neucat, que ha de suposar una major «intervenció» i «control» de les empreses telefòniques i elèctriques en casos com el de la nevada del 8 de març.

L'oposició, com és lògic, no va acceptar les explicacions de Saura. La diputada de CiU, Elena Ribera, va assenyalar que «la situació que descriu Saura s'assembla com un ou a una castanya al que va passar», i també va censurar que Interior no «reconegui cap error». Ribera va recordar que durant el matí del temporal, el conseller Saura estava en una reunió sobre l'Estatut a Palma, «un senyal que demostra que ni Interior es va creure els avisos que alertaven de la nevada». El representant del PP, Santi Rodríguez, va denunciar que Interior no va escoltar l'opinió dels alcaldes i va criticar que, en tots els grans casos d'emergència, com el foc d'Horta, les ventades i ara la nevada, el govern sempre s'escuda en què han après una lliçó. «Desitgem que aquest procés d'aprenentatge s'acabi aviat», va etzibar Rodríguez a Saura. El conseller va respondre a l'oposició que li estranyava que no busquessin els culpables del caos en les elèctriques. Per la seva part, el tripartit va fer pinya al voltant de Saura i l'únic que va demanar alguna millora va ser ERC, que advoca per una descentralització de les emergències i que el territori tingui més pes en la gestió.

En una visita a Madrid, el president de la Generalitat. José Montilla, va remarcar que «hauria nevat igual» i les torres elèctriques també haurien caigut amb o sense Saura, i que ara no és el moment de «penedir-se» o no d'haver situat el dirigent ecosocialista a Interior.

Està previst que el dia 11 de maig comparegui el conseller d'Economia, Antoni Castells, que ja podrà avançar alguns dels resultats dels setze expedients oberts contra les elèctriques.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.