Inhabiliten l'exalcalde de Vilassar de Mar Pere Almera per prevaricació

Un jutja sentencia que la junta de govern local del 2003 va anular il·legalment una llicència d'obres

Els fets es remunten al març de l'any 2003, quan la junta de govern local d'aleshores va decidir suspendre la llicència d'obres a la constructora local Jamatosa, que des de l'octubre de l'any anterior tenia permís per construir un bloc de pisos al número 86 del carrer Manuel Roca, al barri del Barato. Els veïns d'una comunitat de l'avinguda de Montevideo es van queixar perquè l'edifici es construïa a menys d'un metre de les seves finestres. La promotora –representada per Salvador Graupera, de Finques Viser– va interposar una demanda l'any 2003 que el jutjat penal número 1 de Mataró va desestimar. L'audiència de Barcelona, però, va reobrir el cas i el 24 de març passat va dictar sentència, que és ferma.

El magistrat apunta que el 21 de novembre de 2002 la llicència d'obres va esdevenir ferma i «a partir d'aquest moment l'Ajuntament no podia admetre cap recurs de reposició». Tot i així, la junta de govern local va atendre les peticions dels veïns de l'avinguda de Montevideo i va decidir paralitzar els treballs. En la sentència, el jutge considera provat que els cinc polítics locals de la junta de govern –Almera (PSC), Josep Labarta (PSC), Xavier Vilella (PSC), Josep Aragall (ERC) i Joan Pera (ERC)– sabien que estaven actuant en contra de l'ordenament jurídic i que, tot i això, van continuar. És per aquest motiu que els condemna per un delicte de prevaricació.

Tres anys i sis mesos

La pena que els imposa s'eleva a tres anys i sis mesos d'inhabilitació per a feina i càrrec públic i, a més, a pagar a l'empresa constructora una indemnització per danys i perjudicis. En una ocasió anterior, la constructora havia xifrat les pèrdues en més de 90.000 euros. El representant de la constructora Jamatosa, Salvador Graupera, va mostrar-se satisfet pel canvi de parer de la justícia –els jutjats de Mataró havien desestimat la causa–, però no va voler fer cap tipus de declaració sobre el tema. Graupera tampoc va voler confirmar quina és la quantitat que reclama en qualitat d'indemnització, un pagament del qual s'hauria de fer càrrec l'Ajuntament de Vilassar de Mar en cas que els acusats no poguessin afrontar-la.

Cap d'ells no podrà formar part de cap candidatura en les eleccions vinents municipals, que s'han de celebrar el l'any que ve. De fet, tots cinc fa anys que es van desvincular de la vida política local. No obstant això, la sentència és especialment dura per a l'exalcalde Almera, Vilella i Aragall, ja que tots tres treballen actualment per a l'administració pública i la sentència podria apartar-los dels seus llocs de feina.

Almera, que va ser alcalde de Vilassar de Mar entre 1999 i el 2007, va declinar valorar la sentència. De fet, divendres al vespre va admetre que desconeixia el seu contingut i va demanar temps per parlar-ne amb el seu advocat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.