Detenen deu persones al País Basc vinculades a l'esquerra independentista basca

Entre els arrestats hi ha tres advocats i un dirigent de LAB

L'operació policial, que a l'hora de tancar aquesta edició continua oberta i el Ministeri de l'Interior va qualificar-la de «molt important», va ser ordenada pel jutge Grande-Marlaska, que acusa els detinguts de «pertinença» o «col·laboració amb organització terrorista». Concretament, els acusa de formar part d'un aparell que anomena «Makos» i que seria l'encarregat de mantenir la cohesió interna entre el col·lectiu de presos de l'organització armada, a més de servir de correu entre els presos i la direcció d'ETA. El jutge també acusa els detinguts de «gestionar la fugida» de membres de l'organització armada i gestionar també els pagaments de l'anomenat «impost revolucionari», entre altres delictes.

Segons fonts de la lluita antiterrorista, estaria relaciona amb suposades informacions policials obtingudes després de les detencions de quatre membres de l'esquerra independentista basca a la ciutat de Bordeus, el maig del 2008. Entre els detinguts en aquella operació figurava Javier López Peña, Thierry, aleshores considerat el número u d'ETA. Basant-se en aquests mateixos documents, ja va ser arrestat a final del 2009 l'advocat Joseba Agudo. En l'operació duta a terme ahir per la Guàrdia Civil en diferents localitats de Guipúscoa i Biscaia, van ser detinguts tres lletrats més: Jon Enparantza i Iker Sarriegi, que van ser arrestats a Hernani, i Arantza Zulueta, detinguda a Bilbao. Els agents van escorcollar el despatx a la capital biscaïna d'aquesta reconeguda lletrada, que ha defensat persones processades en diverses de les múltiples causes obertes contra l'independentisme basc, entre el macrosumari 18/98. Enparantza va ser, fa tant sols una setmana, absolt d'un delicte d'enaltiment del terrorisme, i Sarriegi havia estat jugador de la Real Sociedad. A Bilbao va ser detingut Erramun Landa, professor de belles arts a la Universitat del País Basc i germà de l'exeuroparlamentari de l'esquerra independentista Karmelo Landa. A la capital biscaïna va ser arrestada també Naia Zuriarrain A Gernika, els agents van arrestar José Luis Gallastegi, responsable de la secció Arrantza del sindicat LAB. Segons diverses fonts, guàrdies civils de paisà van entrar a la seu del sindicat i se'l van endur sense mostrar-li cap ordre de detenció. També va ser arrestada Saioa Agirre, a l'escola Zipiriñe de Sopela, quan estava fent classe. Els agents van irrompre a l'aula i se la van endur. En l'operació van ser també arrestats Juan Mari Jauregi i Asier Etxebe, tots dos a Sant Sebastià, i Joxe Domingo, aUsurbil.

Petrikorena, en llibertat

D'altra banda, l'exmembre de la mesa nacional de Batasuna Juan Joxe Petrikorena quedarà en llibertat previ pagament d'una fiança de 50.000 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.