Un grup de juristes redacten la Constitució de Catalunya

Consta de 26 articles, s'ha inspirat en el model dels Estats Units i s'ha escrit en català i anglès

Els creadors d'aquesta Constitució de Catalunya van agafar la idea de Joan Carretero, líder de Reagrupament, «per dotar aquest país d'una constitució, com totes les grans nacions del món», segons recorda l'advocat barceloní Roger Granados, que s'ha encarregat de la coordinació del text. Dos anys després d'aquesta voluntat, el projecte de tenir una carta magna catalana ja és una realitat, i s'ha traduït a l'anglès per fer-ne difusió internacional. Els creadors d'aquest text consideren que ara Catalunya ja té un model de Constitució perquè serveixi com a instrument jurídic i polític a partir del qual es constitueixi l'estat. «Si s'aprova aquesta Constitució al Parlament, l'endemà mateix es posarà punt final a la dominació espanyola a Catalunya», comenta Granados.

Amb la definició d'aquests 26 articles, s'estructura un text que serveixi per posar punt final al període del model estatutari que els partits polítics han seguit fins ara. «Ara ja hem construït l'element bàsic a partir del qual es pot configurar la Catalunya del futur. I nosaltres volem un estat lliure i independent per al futur de Catalunya», sosté Granados. Quan l'equip de juristes va començar a analitzar com calia redactar la carta magna, es va debatre si s'havia de seguir el model nord-americà o l'austríac –com és el cas del text espanyol–, però l'objectiu va ser fer-la comprensible i que tots els ciutadans la poguessin entendre, «després de valorar que l'ambigüitat ens ha donat molt mals resultats a nivell històric i normatiu». Són 26 articles «molt clars», amb normes polítiques «molt clares i contundents».

Els creadors estan molt satisfets amb les valoracions que recull el text, perquè consideren que la gent s'ha adonat que es pot fer una constitució. Però perquè tingui vigència jurídica és necessari que l'aprovi el Parlament. Per això, Carretero diu en el preàmbul que serà la primera llei que els diputats de Reagrupament presentaran a aprovació si la formació aconsegueix representació. «Això és un compromís valent, honest i que ja no té marxa enrere», avisen. Els juristes destaquen que el gran tema de la independència està en la base, i que la sobirania nacional catalana és del poble català, i no del poble espanyol.

EL TEXT

Preàmbul
Nosaltres, el poble de Catalunya.
La Constitució que ens donem s'inspira en els principals continguts en la Declaració dels Drets de l'Home de 1789, en la Declaració Universal de les Nacions Unides proclamada el 1948 i en la Convenció Europea dels Drets Humans de 1950.
Article 1. L'estat
Catalunya és un estat de dret, independent, democràtic i social.
Article 2. L'exercici de la sobirania
La sobirania nacional pertany al poble de Catalunya, que l'exerceix directament o mitjançant els seus representants.
Article 3. El territori
El territori de Catalunya es correspon amb els límits geogràfics de Catalunya.
Article 5. La llengua
El català és la llengua pròpia, nacional i oficial de Catalunya.
La llibertat lingüística està garantida.
L'occità, denominat aranès a l'Aran, és també llengua oficial en aquell territori.
Article 6. La nacionalitat
Una llei regularà les condicions d'adquisició, conservació i pèrdua de la condició nacional de català.
Els ciutadans del País Valencià, les Illes Balears, la Catalunya del Nord, la Franja de Ponent i l'Alguer tenen garantida la condició nacional de catalans, si la sol·liciten.
Article 22. Els poders de l'estat.
Els tres poders fonamentals de l'estat són el poder legislatiu, el poder executiu i el poder judicial.
Disposicions transitòries i finals
Primera. Aquesta Constitució deroga, en el territori de Catalunya, la Constitució del Regne d'Espanya de 1978.
Quarta. Entrada en vigor. Aquesta Constitució entra en vigor l'endemà d'haver estat ratificada pel poble de Catalunya en referèndum.

L'Avui i El Punt la repartiran per Sant Jordi

Els diaris El Punt i Avui encartaran la Constitució de Catalunya per la diada de Sant Jordi, que se celebra divendres que ve. Els lectors trobaran gratuïtament un exemplar del text constitucional, que consta de vint-i-sis articles i que es presenta amb una portada il·lustrada amb la senyera i una última pàgina amb la bandera de la Unió Europea. Fins ara, els autors d'aquesta carta magna catalana n'han repartit prop de 40.000 exemplars, i la idea és arribar a difondre'n uns 70.000 més per la Diada Nacional de Catalunya. Amb la traducció del text a l'anglès, els juristes també volen promoure la Constitució en organismes oficials europeus, per donar a conèixer d'aquesta manera el repte de la independència per a Catalunya més enllà de les fronteres de l'Estat espanyol.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.