El PP demana perdó als romanesos pel díptic de Garcia Albiol, que no rectifica

Sánchez-Camacho es desmarca de les opinions del president popular badaloní però evita demanar que dimiteixi

Dos dies després d'haver participat activament en el repartiment dels díptics durant una visita al mercat del barri badaloní de la Salut, la presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho va demanar ahir perdó al col·lectiu de gitanos romanesos «per si algú es va sentir ferit». Però més enllà de desmarcar-se de les acusacions de Garcia Albiol sobre aquests immigrats –«la delinqüència no és qüestió de nacionalitat», va excusar-se Sánchez Camacho–, la màxima dirigent popular catalana va passar de puntetes sobre la possibilitat d'exigir-li la dimissió, d'obrir-li un expedient o d'exigir-li en públic una rectificació per aquesta polèmica campanya. Una posició semblant va adoptar, a Madrid, el vicesecretari de comunicació del PP, Esteban González Pons, que amb tot va mostrar-se menys tebi que la presidenta del PP a Catalunya i va qualificar d'«extremament desafortunades» les declaracions del president popular badaloní. En el seu cas, va adduir que no tenia elements de judici per respondre si Garcia Albiol hauria de dimitir els càrrecs. Molt més contundent va ser el vicepresident del govern de les Canàries, el també popular José Manuel Soria, que va assenyalar que el regidor badaloní hauria d'abandonar les seves funcions si no rectifica les acusacions als gitanos romanesos. Tot i el convenciment de Soria que Garcia Albiol demanaria disculpes, el regidor badaloní va optar per no fer cap declaració després de la compareixença de Sánchez-Camacho, validant així el que havia manifestat a El matí de Catalunya Ràdio: que té proves que aquest col·lectiu immigrant està al darrere dels delictes que es cometen en barris com la Salut i Llefià.

Aquesta no és la primera vegada que el PP de badalona vincula el fet migratori amb qüestions com la delinqüència, la inseguretat i l'incivisme. En la campanya electoral per als comicis municipals del 2007, Xavier Garcia Albiol i el seu equip van elaborar un documental molt polèmic que els va donar rèdits electorals, en consolidar-se com a segona força política a l'Ajuntament i créixer en nombre de regidors. Ara, la presència cada vegada més visible en algun barri de Badalona de Plataforma per Catalunya explica, per molts, aquesta nova radicalització del discurs dels populars.

ICV denunciarà el cas a la fiscalia

J.G.N.

ICV va ser l'única formació política que ahir va confirmar que presentarà una denúncia a la fiscalia per les «reiterades campanyes xenòfobes del PP a Badalona». El seu secretari general, Joan Herrera, va recordar que el Codi Penal «preveu la inhabilitació dels càrrecs públics que incitin a la xenofòbia», tot i que Garcia Albiol va titllar «d'acudit» la intenció d'ICV. Dos actors més també van avançar la voluntat de dur la formació popular als tribunals per aquesta darrera actuació. Així, la consellera d'Acció Social i Ciutadania, Carme Capdevila, va dir que el govern estudia emprendre accions legals contra el PP de Badalona perquè fomenta «l'odi racial» amb el seu díptic, una opció que avui debatrà el Consell Executiu. Amb tot, Capdevila va avançar que cal expedientar i demanar que Garcia Albiol renunciï als seus càrrecs. La dirigent republicana també va criticar que els dirigents del PP diguessin que no comparteixen la campanya de Garcia Albiol «però no la criminalitzin». I finalment, ERC de Badalona també estudia interposar una demanda o una querella criminal.

Delinqüència repartida entre autòctons i estrangers

j.g.n

L'alcalde de Badalona, Jordi Serra (PSC), va mostrar-se incrèdul pel que fa a les disculpes de Sánchez-Camacho, «que coneixia perfectament» el contingut del díptic de la discòrdia i a qui acusa de voler difondre aquest discurs. El batlle badaloní va contradir les acusacions de Garcia Albiol sobre el col·lectiu gitano romanès, i va assegurar que des de principi d'any «el 51% dels delictes a la ciutat han estat comesos per autòctons». Serra va afegir-hi que aquesta tendència també «és aplicable» en aquesta zona de la ciutat. L'alcalde socialista va defensar les actuacions dutes a terme per l'Ajuntament, que han servit per reduir «fins a 43 els 175 habitatges sobreocupats» que hi havia, sobretot en aquests barris, el 2006. Per la seva banda, el president del grup municipal de CiU i responsable de Seguretat Ciutadana i Convivència, Ferran Falcó, va indicar que el «pamflet del PP no ajuda a canviar una percepció social real». «El col·lectiu de gitanos romanesos és un problema sobre el qual s'està treballant, però no són una plaga que impossibilita la vida en barris dignes com aquests», va dir.

La campanya del PP de Badalona també va despertar ahir la indignació dels col·lectius al·ludits. Així, la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya va acusar la formació popular d'estigmatitzar tot el col·lectiu amb aquest díptic. El seu president, José Santos Silva, va exigir una rectificació a Garcia Albiol, que va qualificar de «xenòfob i racista que no té la talla com a polític». Santos li demanarà «explicacions» i, en funció del que li digui, adoptaran «mesures». Per la seva banda, la Federació d'Associacions de Romanesos de l'Estat va titllar l'acció del PP de «publicitat impresentable», perquè crea «conflictes socials que són artificials». La preocupació pel cas també va dur el cònsol general de Romania a Barcelona, Radu Ionescu, a reunir-se ahir amb el secretari d'Immigració de la Generalitat, Oriol Amorós. Finalment, SOS Racisme va denunciar «l'intent constant del PP de Badalona de treure rèdit electoral del descontentament social fomentant pors i prejudicis envers els immigrants».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.