El jutge Varela admet la recusació de Garzón i s'aparta del cas temporalment

El Suprem designarà un instructor que decidirà si la recusació s'ha de tramitar o no

Fins que es resolgui el cas de la recusació, Garzón –que durant la seva trajectòria professional també ha estat objecte de diverses recusacions i que freqüentment les ha rebutjat adduint a un caràcter fraudulent– podrà ara continuar exercint en el jutjat de l'Audiencia Nacional. Es calcula que tot el tràmit que ha començat ara pot allargar-se unes tres setmanes.

L'advocat de Garzón, Gonzalo Martínez-Fresneda, va presentar divendres passat un escrit de recusació en què acusava Varela de tenir «interès directe» en la causa i de parcialitat per haver demanat a Falange Espanyola y de las Jons i a Manos Limpias que rectifiquessin els seus escrits d'acusació perquè s'ajustessin a les exigències de la llei. Segons la defensa de Garzón, la pretensió de Varela era que es presentessin uns escrits d'acusació amb un contingut diferent «amb uns altres arguments de càrrec que siguin més oportuns, menys dispersos, més concrets i més eficaços per sostenir la seva posició, clarament preordenada a l'obertura d'un judici oral». Per la defensa, si el magistrat del Suprem no hagués orientat Manos Limpias i Falange, Garzón hauria tingut l'avantatge de fer front a dos escrits d'acusació defectuosos. Falange, però, finalment, va ser expulsada de la causa per errors de forma, decisió a la qual ja s'ha presentat un recurs.

Ahir mateix també, Garzón va demanar al TS que expulsi el sindicat ultradretà Manos Limpias de la causa. Garzón insisteix que el nou escrit presentat per Manos Limpias va ser instat i dirigit per Varela i que «el discurs acusatori de càrrec» que hi ha contra Garzón «és un discurs merament d'indicis».

Aguirre buscarà restes de les víctimes del franquisme

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre, va afirmar ahir que està «absolutament disposada a fer el que s'hagi de fer» per ajudar els madrilenys que desitgin trobar, i ho sol·licitin, les restes mortals de familiars morts durant la Guerra Civil espanyola. Aguirre va afegir que estava «a favor de defensar totes les víctimes, també a les del franquisme» i que per això la comunitat de Madrid ajudarà «qualsevol madrileny els avantpassats del qual, familiars o éssers estimats» van morir en la guerra. Va precisar, però, que «encara no hi ha hagut peticions» sol·licitant l'ajuda.

Plaça del Caudillo

L'Ajuntament de Madrid va aprovar per unanimitat retirar el nom del «Caudillo» d'una plaça del barri del Pardo, tal com sol·licitava el PSOE. No obstant això, també va aprovar demanar al govern que abans aprovi el reglament que, al seu parer, ha de servir de base per determinar el catàleg de vestigis del franquisme que han de desaparèixer per la llei de memòria històrica.

Les fosses, a internet

El ministre espanyol de Justícia, Francisco Caamaño, va declarar ahir que properament es podrà consultar per internet un mapa de les fosses. Responent a una demanda d'ICV al Congrés demanant al govern que s'impliqui en l'ajuda a les famílies dels desapareguts, el ministre va insistir que durant dos anys el govern ha concedit milers d'indemnitzacions a víctimes, vídues, orfes i expresos polítics. Segons el ministre, s'han anul·lat totes les sancions i condemnes imposades per tribunals, jurats o institucions repressives del règim franquista i que des del govern s'ha fet un «molt important» esforç pressupostari.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.