Mas i Montilla desencallen «in extremis» la resolució contra el Constitucional

El líder de CiU dóna suport a la iniciativa conjunta per «superresponsabilitat» encara que ERC no la subscrigui

Montilla i Mas van convenir en la necessitat que, almenys, la resposta catalana a l'enèsim intent fracassat del TC de dictar una sentència contra l'Estatut tingués el suport dels dos partits majoritaris del país. Durant mitja hora, el president i el líder de CiU van blindar l'acord a què havien arribat dimarts per telèfon i que va trontollar després que ERC es negués a signar la proposta de resolució però paradoxalment anunciés que hi votaria a favor. La tàctica dels republicans, que la resta de partits van explicar per la proximitat de les eleccions, va fer replantejar a la federació el seu suport. La signatura de CiU es va plantar ahir sobre el paper. Mas va justificar la determinació de la federació per «superresponsabilitat». Va admetre que, en condicions «normals», la unitat del tripartit hauria estat una condició indispensable per a l'aval de CiU, però que la situació «excepcional» l'obliga a oblidar que «el tripartit no està a l'altura de les circumstàncies» i a vertebrar l'«ofensiva» que el país reclama. En comptes d'electoralisme, va dir, ara cal «obertura de mires i generositat». El president de CiU va sentenciar que espera que el PSC no trenqui la unitat quan la defensa de l'Estatut es traslladi a les Corts espanyoles.

El text pactat per Montilla i Mas que prosperarà avui insta el Senat i el Congrés a rellevar els quatre magistrats que exerceixen amb el mandat exhaurit des del 2007 i la plaça de Roberto García-Calvo, que va morir el 2008. Compromet la cambra a promoure accions perquè el TC es declari incompetent per dictar la sentència sobre l'Estatut. Reitera el seu convenciment per la constitucionalitat de l'Estatut. I insta els grups a promoure al Senat la reforma de la llei orgànica del TC perquè els membres caducats, «sense perjudici» d'altres iniciatives que s'impulsin al Congrés o al Parlament. El PSC va treure importància a la negativa de José Luis Rodríguez Zapatero a avalar una modificació de la llei, cosa que impediria que prosperés, atès que el PP també s'hi oposa. Montilla, a més, ha demanat per carta a Mariano Rajoy la reunió per abordar la situació del tribunal, que el líder del PP ja va accedir a celebrar.

La portaveu parlamentària d'ICV-EUiA, Dolors Camats, es va mostrar «satisfeta» per l'acord que ha permès la resolució, però «sorpresa» per l'actitud d'ERC. L'ecosocialista també va lamentar l'excés «d'espectacle, protagonisme i escenificació» que s'ha donat en aquest tema, tot i que no en va voler culpabilitzar ningú en contret. La representant del PP, Dolors Montserrat, va exclamar que CiU i el tripartit han perdut el «seny» i l'«oremus» i que aquest front català contra el TC generarà un «greu conflicte institucional.»

ARTUR MAS
PRESIDENT DE CIU
«Les circumstàncies excepcionals obliguen CiU a fer un acte de superresponsabilitat [...] Més enllà de la inestabilitat del tripartit, en aquest moment a Catalunya cal altura de mires i generositat»
MIQUEL ICETA
VICEPRIMER SECRETARI DEL PSC
«Nosaltres estem complint la nostra obligació com a catalanistes i ho fem sense cap mena de dubte, sense cap mena de vacil·lació, de retret ni de crítica cap a ningú. [...] ERC considera que pot votar una cosa que no pot signar. No estic en condicions d'explicar-ho»
DOLORS CAMATS
PORTAVEU ICV-EUIA PARLAMENT
«Aquest missatge unitari ha tingut un excés d'espectacle, protagonisme i escenificació que no calia»
DOLORS MONTSERRAT
PORTAVEU PP PARLAMENT
«És vergonyós i inacceptable l'ús electoralista que CiU i el tripartit fan del Parlament amb aquest acord»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.