El govern suprimeix 32 alts càrrecs i 29 empreses públiques

El pla aprovat busca un estalvi de 16 milions d'euros anuals

La reestructuració del sector públic empresarial consisteix en la desaparició de catorze societats mercantils i la fusió de vint-i-quatre més, i també se suprimiran la majoria de les fundacions. Pel que fa als 32 alts càrrecs del govern que desapareixen amb el pla, figuren vuit directors generals, un secretari general i catorze organismes autònoms amb rang de director general. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, i la vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, van explicar que d'acord amb el pla de racionalització, les empreses públiques estatals retallaran en almenys un 10% els seus càrrecs directius, 40 en total, i un 15% el nombre de consellers d'aquelles societats que disposen d'un consell d'administració de més de sis membres, 150 en total.

A més, van informar que la mateixa reducció percentual s'aplicarà a altres entitats públiques empresarials, la qual cosa, tal com van precisar, implicarà una amortització de fins a 40 directius i de 300 consellers.

Hi haurà una excepció, segons va explicar Salgado, per al cas de les autoritats portuàries, en què la reducció de consellers serà del 40%. Va explicar també que l'amortització dels consellers haurà de formalitzar-se abans del 31 de juliol, mentre que la reducció dels càrrecs directius serà efectiva abans que acabi l'any. Salgado va dir que la comissió delegada d'Afers Econòmics farà un seguiment permanent de l'aplicació del pla, i en redactarà un informe que traslladarà al Consell de Ministres el primer trimestre de l'any vinent.

D'altra banda, De la Vega va explicar que el govern havia decidit ajornar, fins a final del semestre de la presidència espanyola de torn de la UE –acaba el juny–, les decisions que afecten la reducció d'alts càrrecs del Ministeri d'Afers Estrangers i els secretaris d'Estat de tots els ministeris. Tot i així, va dir que en un termini màxim de tres mesos es fixaran les noves estructures ministerials. Reestructuració que podria coincidir amb una remodelació del govern.

Cessa el cap de l'Agència Tributària

efe

El Consell de Ministres va aprovar ahir el relleu de Luis Pedroche com a director general de l'Agència Estatal d'Administració Tributària (AEAT) amb rang de secretari d'estat. El govern va aprofitar la presentació ahir del programa de racionalització del sector públic, que preveu la reducció del nombre d'empreses públiques i també el d'alts càrrecs en l'administració general de l'Estat per destituir Pedroche del capdavant de l'organisme que s'encarrega de recaptar els impostos i perseguir el frau fiscal. El seu cessament es produeix tres dies abans que comenci la campanya de la renda del 2009 i fonts de l'Agència Tributària vinculen la destitució de Pedroche amb el fet que Standard & Poor's hagués tornat a rebaixar el ràting de l'Estat espanyol un grau, pel deute públic generat per les mesures per fer front a la crisi. Pedroche ocupava el càrrec des del 2004, quan José Luis Rodríguez Zapatero va guanyar les seves primeres eleccions. Pedroche, que no tenia gaire afinitat amb la vicepresidenta Elena Salgado, procedia de l'equip de l'exministre Pedro Solbes. La vicepresidenta econòmica ha escollit el titular de la secretaria general de Finançament Territorial, que desapareix de l'organigrama del ministeri, Juan Manuel López Carbajo, per substituir Pedroche.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.