Un altre núvol de cendra del volcà islandès torna a crear l'alarma a l'espai aeri

Cancel·len 24 dels 60 vols programats entre l'Estat espanyol i Irlanda per les restriccions irlandeses

Durant les sis hores que ahir va estar tancat l'espai aeri irlandès es van cancel·lar fins a 24 vols –18 d'anada o tornada a Irlanda i 4 a la Gran Bretanya– als aeroports de l'Estat, segons va informar AENA. El responsable d'aquest tancament d'aeroports és un altre núvol de cendres del volcà islandès Eyjafjalla que es dirigeix cap al sud per un canvi en la direcció del vent. Aquesta circumstància, afegida a la quantitat de cendra que continua expulsant el volcà situat sota la glacera Eyjafjallajökull, el qual ha incrementat l'activitat després d'uns dies de treva, ha fet que se superin els nivells «acceptables» de concentració de residus volcànics a l'atmosfera per als avions. Segons investigadors de la Universitat d'Islàndia i de l'Agència de Meteorologia, el volcà continua escopint cendra, i res no fa pensar que deixarà de fer-ho, ja que en els darrers dies han augmentat les explosions i ha disminuït l'expulsió de lava, segons va informar ahir l'Agència de Meteorologia d'Islàndia. La decisió de tancar totalment els aeroports d'Irlanda entre les 8 del matí i les 2 del migdia d'ahir es va adoptar com a mesura de precaució per l'acostament d'un altre núvol de cendra del volcà islandès Eyjafjalla, que podria haver suposat un risc per als motors dels avions. AENA va detallar que, dels divuit vols cap a Irlanda cancel·lats, dos sortien o arribaven a l'aeroport de Barcelona; dos, al de Fuerteventura; sis, al de Màlaga; dos, al de Palma de Mallorca; dos més, al de Bilbao, i quatre, al de Reus. També es van anul·lar quatre vols entre Alacant i la Gran Bretanya, i dos més des de Màlaga.

La UE manté les mateixes mesures

Els ministres de Transport de la UE van acordar ahir, en reunió extraordinària, mantenir les mateixes mesures adoptades el mes passat per permetre el trànsit a les zones menys afectades per les cendres volcàniques. En roda de premsa, el ministre espanyol de Foment i de torn de la UE, José Blanco, va destacar que «més enllà de la seva incidència econòmica, pels responsables europeus la seguretat dels passatgers és sempre la màxima prioritat», va dir Blanco, que va afegir-hi que «la confiança dels usuaris en el transport aeri és la condició necessària per al bon funcionament del sector». Durant la reunió, els ministres de Transport van coincidir a donar una «resposta proporcionada i coordinada» a l'impacte econòmic per a les companyies aèries de la crisi que va provocar el mes passat l'erupció del volcà islandès, i no van descartar la possibilitat que els Vint-i-set concedeixin ajuts econòmics a les companyies aèries. «La Comissió Europea avaluarà i autoritzarà la decisió, però els diners són dels països», va recordar el comissari europeu Siim Kallas.

Passarà per Galícia

El núvol de cendres del volcà islandès no arribarà a l'Estat, contràriament al que es temia inicialment arran de la situació meteorològica, segons va informar ahir el portaveu de l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), Ángel Rivera. El núvol «és una taca que s'estén des d'Irlanda cap al nord-est de la península», i no arribarà a l'Estat espanyol, va dir Rivera, que no va descartar, però, que un dels extrems del núvol, amb baixes concentracions de cendra, afectés avui al matí el nord de Galícia i posteriorment virés cap a l'Atlàntic. El portaveu de l'Aemet va precisar que el que passarà a prop de Galícia «és un extrem d'aquest núvol», amb concentracions menors de cendres. El núvol, segons Rivera, avui serà a la zona atlàntic i sobre Irlanda. La situació meteorològica prevista per avui, segons va dir el portaveu de l'Aemet, «tampoc no afavorirà l'entrada del núvol a la península».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.