Ramon Bassas cau de la llista d'imputats en el cas de Can Fàbregas de Mataró

El ple va aprovar una moció que dóna suport a les consultes després que el PSC la retallés

L'alcalde de Mataró, Joan Antoni Baron, va explicar que, arran d'aquesta resolució de l'Audiència de Barcelona, l'Ajuntament es va assabentar abans-d'ahir d'una interlocutòria del jutjat d'instrucció número 3 en la qual el magistrat anul·la la imputació del regidor Ramon Bassas i declara la nul·litat de ple dret de la declaració que va fer el dia 26 de febrer. El regidor hi va anar acompanyat de l'alcalde i de la lletrada del servei d'Urbanisme per defensar-se dels delictes que el jutge els imputava: un contra el patrimoni històric per haver desmuntat i traslladat una fàbrica catalogada amb el màxim nivell, i un altre contra l'ordenació del territori per haver emmagatzemat les peces de la nau en uns terrenys no urbanitzables.

L'escrit del jutge de Mataró declara nul·la també la interlocutòria que va dictar el 30 de març, en què s'admetia parcialment la petició de noves diligències formulades per l'acusació que exerceix la CUP, i la que va redactar el 7 d'abril, en què s'admetia a tràmit l'ampliació de la querella sol·licitada per la fiscalia. Per aquest motiu, un altre dels imputats que ara deixa de ser-ho és una arquitecta municipal també del servei d'Urbanisme. A més, tampoc hauran de comparèixer en qualitat de testimonis la dotzena de persones que volia el fiscal. El magistrat que instrueix el cas recorda que en la querella que es va acceptar inicialment a tràmit no apareixia com a imputat Bassas i fins i tot admet «un error» i una actuació processal «irregular» quan va acceptar ampliar-la.

Tot i que feia un dia que el govern local era coneixedor del canvi de situació del regidor, l'alcalde va voler anunciar-ho, amb tota solemnitat, durant el ple d'ahir, sense fer cap valoració. Qui sí que la va fer va ser la presidenta dels socialistes locals, Consol Prados, que a través d'un comunicat va valorar molt positivament la nul·litat de la imputació del també primer secretari del PSC i que confia que això s'estengui tant a Baron com a la lletrada d'Urbanisme. Prados considera, a més, que aquest fet demostra que «el procés acabarà aviat: arxivat i amb El Corte Inglés a la ciutat».

El suport a la consulta

Aquesta, però, no va ser l'única sorpresa del ple, ja que uns minuts després el PSC feia marxa enrere i es desdeia de la moció que havia consensuat i firmat amb la resta de grups municipals, excepte el PP, per donar suport a la consulta popular sobre la independència de Catalunya que promou la plataforma Mataró Decideix. A última hora i davant el desconcert dels altres grups, el PSC va afegir unes esmenes que eliminaven qualsevol referència a la plataforma i va aclarir que l'Ajuntament donaria suport al referèndum «sempre que s'ajusti al que estableix la recent llei de consultes que ha aprovat el Parlament de Catalunya».

El portaveu socialista, Ramon Bassas, va admetre que subscriure la proposta inicial havia estat un «error», ja que tothom havia interpretat de manera equivocada que donaven suport a la consulta independentista. «Ara es deixa més clara la nostra posició», va afegir-hi el socialista. CiU, ERC i sobretot la CUP van lamentar el pas enrere i el fet que el PSC hagi trencat un acord com aquest, i sobretot tenint en compte que es partia d'una moció de mínims amb l'objectiu d'arribar al màxim consens possible. «Hem optat per signar aquesta proposta retallada perquè els promotors de la consulta així ho volen», va dir el portaveu de CiU, Joaquim Fernàndez. La CUP, de la seva banda, es va queixar que «la por» i «les estratègies de partit» hagin pesat més en el PSC i que ara s'opti per presentar una proposta encara més «descafeïnada» que l'anterior. L'únic grup que obertament es va mostrar contrari tant a aquest redactat com a l'anterior va ser el PP. «Haurien de definir clarament qui és Catalunya i no parlar en nom d'aquest país, que ha expressat la voluntat de respectar la Constitució i de no separar-se d'Espanya», va apuntar el regidor Paulí Mojedano. La proposta va rebre el suport de tots els grups excepte el PP, que hi va votar en contra, i la CUP, que es va abstenir.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.