Centenars de catalans clamen per la independència de Catalunya a Ginebra

Deumil.cat s'empara en els acords internacionals firmats per l'Estat per reclamar l'autodeterminació

Catalans provinents d'arreu dels Països Catalans armats amb estelades es van congregar davant la seu de l'Organització de les Nacions Unides a Ginebra per reclamar el dret a l'autodeterminació del poble català. Amb el lema Cap a l'ONU per l'estat propi, unes 2.500 persones segons ACN i 4.000 segons els organitzadors van respondre a la crida de la plataforma Deumil.cat per exigir de manera simbòlica el dret dels catalans a decidir el seu futur, recollit indirectament en acords internacionals firmats per l'Estat espanyol. Amb aquesta protesta, que té l'antecedent de la manifestació de Brussel·les, es pretén buscar suport internacional –ja expressat els darrers mesos amb iniciatives com ara Holanda Decideix– i deixar constància fora de les fronteres de l'Estat espanyol de la disputa que existeix entre Espanya i Catalunya pel reconeixement del dret a l'autodeterminació. Per demostrar que «els catalans no estan sols», a la concentració també es van desplaçar col·lectius d'Escòcia, Galícia i el Vèneto. Durant l'acte reivindicatiu, en què van participar membres de Reagrupament i dirigents d'ERC i les JERC, es va llegir un manifest independentista que aquesta setmana passada s'havia lliurat a un alt funcionari de l'ONU i que s'havia remès als 47 ambaixadors dels estats integrants de l'organisme. En el text s'exigeix de manera inapel·lable «l'inalienable dret a l'autodeterminació de Catalunya» per esdevenir «un estat en el si de la UE i de l'ONU». També es demana «un seient de ple dret» al si de la organització.

Propera legislatura

En referència a les pròximes eleccions, el portaveu de Deumil.cat, Enric Canela, va fer una crida perquè els diputats s'uneixin per avançar cap a la declaració d'independència. Per aquest motiu, segons Canela, és important i necessari un compromís ferm de tots els polítics per posar fi a la submissió històrica a Espanya. Un govern que no es comprometi amb la causa independentista seria un element de disconformitat, segons va assenyalar. Canela espera que el Tribunal Constitucional emeti aviat una sentència que declari Catalunya una «regió sense dret a cap bilateralitat», per deixar en evidència aquells que encara creuen en l'encaix de la nació dins «la gàbia espanyola». «No creiem en cap estatut. Aspirem a tenir una constitució catalana», va dir.

Diverses actuacions musicals van amenitzar la concentració, i es va sentir El cant dels ocells, que justament Pau Casals va interpretar l'any 1971 davant la seu de l'ONU a Nova York. També hi van participar gegants i grallers, i hi va haver una cercavila. Una gran sardana de germanor va cloure l'acte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.