Els municipis reclamen un nou sistema de finançament per combatre la crisi

En les jornades sobre municipis es fa palesa la «soledat» en què treballen per afrontar la recessió

En la inauguració, ahir, de les Jornades sobre Municipis, convocades per la Fundació Ernest Lluch i Nou Cicle, el president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, va ressaltar la importància dels governs locals en l'actual món global, i va ser el primer d'una llista de representants municipals que van defensar un nou finançament com a via principal per afrontar la nova realitat econòmica. «Sense un bon finançament, la cohesió social i territorial de Catalunya es veurà afeblida», va assegurar Fogué. El president de la Diputació va reclamar la cooperació entre els governs locals per crear, segons va dir, «una nova arquitectura del món local, ja que el sistema actual de competències està obsolet i el finançament s'ha d'adequar a la realitat, fent-la coherent amb les competències locals».

En el mateix sentit es va manifestar l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, que va recordar que «gràcies al creixement i a la generació d'oportunitats que s'ha produït a l'Hospitalet ha estat possible incrementar el nombre de serveis i d'equipaments, i compatibilitzar-ho amb el pressupost municipal», però va alertar que «la modificació de la llei de finançament local ha de dir clarament quines competències tenen els ajuntaments i quines no, i ha d'especificar qui ha de prestar cada servei». Marín proposa «un pacte institucional i polític per definir on som i cap on anem, per definir el nou marc», i va concloure que «l'increment de serveis no es pot equilibrar únicament amb el pressupost municipal, cal l'increment de recursos». Per la seva banda, l'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Tejedor, va coincidir amb Marín a demanar un pacte institucional, i va reclamar al món municipal que adquireixi el lideratge que havia tingut en etapes anteriors: «Els municipis catalans han fet molt, però ara estan una mica adormits.» D'altra banda, Tejedor va mostrar la seva oposició a la reducció del nombre de municipis. En una segona taula rodona, en la qual van participar tres alcaldes, es van donar a conèixer iniciatives dedicades a promoure les economies locals, com ara la que va presentar l'alcalde de Manlleu, Pere Prat, que va explicar la tasca feta des de l'Oficina de Promoció Econòmica d'aquest municipi. També Pere Navarro, alcalde de Terrassa, va defensar noves tècniques de gestió per afrontar la nova realitat econòmica: «Ara cal fer més amb menys.» Finalment, l'alcalde de Vilanova i la Geltrú, Joan Ignasi Elena, va reivindicar la regió metropolitana i va coincidir amb totes les altres intervencions reclamant «complicitat i estratègies conjuntes per crear una àrea econòmicament potent».


LES FRASES

ANTONI FOGUÉ
PRESIDENT DE LA DIPUTACIÓ
«Les ciutats del futur seran més locals, més diverses, més complexes, i amb una identitat basada en la tradició. Caldrà un pacte amb solucions personalitzades en comptes de grans solucions per a tots»
NÚRIA MARÍN
aLCALDESSA De l'HOSPITALET DE LLOBREGAT
«La modificació de la llei de finançament local ha de dir clarament quines competències tenen els ajuntaments i quines no, i ha d'especificar qui ha de prestar cadascun dels serveis»
PERE NAVARRO
ALCALDE DE TERRASSA
« Els ajuntaments poden ajustar despeses i ingressos, i també són capaços de gestionar més recursos. La raó és que els podem gestionar millor i molt més a la vora dels ciutadans»
LLUÍS TEJEDOR
ALCALDE DEL PRAT DE LLOBREGAT
«Actualment no confio gaire en les altres administracions. És clar que en els propers anys els ajuntaments haurem de caminar solets; per tant, els covards, que baixin»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.