Montilla anuncia una retallada «exemplar» dels sous del govern

El President defensa la gestió del tripartit en la crisi i assegura que altres executius fan tard

La sessió de control al President del ple d'ahir del Parlament va girar al voltant de la crisi i de les retallades econòmiques que el govern espanyol havia anunciat hores abans, com per exemple la baixada d'un 5% dels sous públics o la congelació de pensions. José Montilla va explicar que l'executiu aprovarà ben aviat un pla de contenció, en el qual s'hauran de fer «més ajustaments» tenint en compte les decisions que ahir es van apuntar al Congrés. El President no va donar gaires detalls del contingut d'aquest document, peró sí que va assenyalar que el govern i els alts càrrecs es reduiran els sous, tot i que no va especificar de quin tant per cent es tractarà. Només va parlar d'una retallada «exemplar» que començaria pel mateix President, però tot indica que podria ser semblant a la que s'aplicarà a La Moncloa: un 15%. També va avançar que se suprimiran alguns organismes i es reduirà personal. En aquest sentit, el president de CiU, Artur Mas, li va retreure que no s'hagués pres aquesta decisió abans i va recordar que la federació ja va plantejar fa un any la reducció d'un 10% dels sous del President i dels consellers. «Ja sé que això és la xocolata del lloro, una quantia poc important, però també és un exemple», va reblar Mas, que també va afegir-hi que les propostes de Zapatero «retallen drets socials». Montilla, per contra, va lamentar la falta de suport de Mas en aquesta tessitura.

Els funcionaris, afectats

En el pla de xoc que s'està elaborant, la Generalitat seguirà la línia marcada per l'Estat i també inclourà una retallada dels sous dels funcionaris, que com a mínim serà del 5%. El conseller d'Economia, Antoni Castells, va assegurar que s'han de prendre «mesures reals» i va donar suport a les propostes de La Moncloa, a diferència d'altres cops en què havia criticat la política econòmica del govern espanyol. ERC i ICV van mostrar-se disconformes amb aquestes iniciatives, mentre que el President va secundar les paraules de Castells i, en la sessió de control, va comentar que s'ha de «prioritzar» la despesa i atendre la gent amb més problemes i va matisar que «els més febles» són els que no tenen una ocupació estable. També va deixar clar que la retallada dels sous del govern serà «molt superior» a la dels funcionaris.

D'altra banda, CiU i el PP van queixar-se de la «passivitat» del tripartit a l'hora de combatre la crisi, mentre que Montilla va deixar de banda aquest catastrofisme i va dedicar uns quants minuts a defensar la gestió de l'executiu. «Sense ànim de donar lliçons, amb tota la humilitat, nosaltres crec que hem fet el que calia. Segurament d'altres fan una mica tard [en referència a alguns governs com l'espanyol]», va sentenciar Montilla. També va indicar que el 2007 ja es va prendre la primera mesura per retallar la despesa i que ara és normal que s'hagin d'estrènyer el cinturó arran de l'actual context econòmic amb una important caiguda d'ingressos i l'increment del dèficit. Tot i això, va alertar que la retallada que vindrà de Madrid no pot contradir l'Estatut, que indica que el 18,6% de les inversions de l'Estat s'han de fer en territori català, però també va alertar que segurament s'hauran de «reprogramar algunes obres».

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.