JOAN BLANCH

EXALCALDE DE BADALONA I IMPULSOR D'UNA CONFERÈNCIA INDEPENDENTISTA

«La gent encara té por de dir que vol la independència de Catalunya»

Joan Blanch (1937) va ser alcalde de Badalona entre 1983 i 1999 pel PSC. Ara és un dels promotors d'una conferència unitària de l'independentisme català
Què fa que algú que durant anys ha estat del PSC es passi a l'independentisme?
–«Quan vam fundar el PSC creia que l'Estat espanyol, que ara anomeno estat castellà, es podia reformar, que podia reconèixer la diversitat nacional i modernitzar-se. Això s'ha vist que era impossible. Durant els anys que vaig ser alcalde negociava amb Madrid i vaig comprovar que era molt difícil aconseguir treure'ls qualsevol cosa; ara bé, com que personalment ho havia aconseguit algun cop, continuava pensant que hi podíem fer coses. El temps m'ha canviat. He vist que el PSC ha anat tenint una deriva autoritària, estalinista, que ha exclòs tots els que no dèiem que sí a tot i que promou el centralisme. Per això m'hi vaig enfrontar, i vaig perdre. Durant aquests anys he anat coneixent persones que volen fer coses pel seu país; això i anar pel món com faig jo, amb transport públic, veient l'entorn, et fa prendre consciència que no podem continuar d'aquesta manera: des del 1992 que no s'ha fet cap inversió important a l'àrea metropolitana a excepció del port de Badalona.»
–Hi ha molt poques veus al PSC que defensin aquesta opció.
–«Al PSC hi ha més gent que pensa com jo, però estan atrapats per les vinculacions amb el govern, amb l'estructura, pel fracàs de les polítiques del PSOE, que diu que tot va bé quan no és cert: Espanya és un estat fallit que no podrà pagar el seu deute públic. Tampoc va bé Catalunya i la mostra és que han baixat la qualificació del deute de la Generalitat: què farà el PSC si els bancs cobren a la Generalitat el que cobraven a Grècia d'interessos? L'única sortida és deixar aquest Estat, que s'enfonsa. La independència a qui més afavorirà és a qui ara ho està passant malament.»
–La Catalunya independent és econòmicament viable?
–«Com no pot ser viable si són els fons europeus i Catalunya els que estan mantenint Espanya! La independència de Catalunya a qui potser perjudicaria és a les quaranta o cinquanta famílies oligàrquiques que controlen alguns aspectes de l'economia catalana i que estan venudes a Madrid. Sap de qui és culpa el desastre de l'Hereu a Barcelona? D'en Montilla, de l'Iceta i d'en Zaragoza, que han deixat el destí de la capital de Catalunya en mans d'uns directors de comunicació que han promogut una consulta absurda per treure el focus de la inseguretat i de la crisi econòmica.»
–Salvador Cardús diu que els fets estan convertint el president Montilla, encara que no ho admeti, en un independentista.
–«El president Montilla és un home de l'aparell, un neoestalinista que controla fermament el PSC i no deixa que ningú trenqui el discurs oficial. Ell és responsable de la situació de Catalunya, com ho són Jordi Pujol i Artur Mas, que va trair Catalunya pactant l'Estatut amb Zapatero.»
–I ERC no té cap responsabilitat?
–«Ha intentat estar a l'altura de les circumstàncies però no ho ha aconseguit, s'ha dedicat a destruir els seus líders; però potser és el partit que té menys responsabilitats respecte al que està passant.»
–Maragall va ser un bon president?
– «Sí que ho va ser. Creia en la possibilitat de reformar l'Estat, però crec que finalment va veure que no era possible. Em consta que en Pasqual va dir en una reunió que si no fos tan gran es faria independentista.»
–Les consultes demostren que no hi ha desafecció política?
–«Hi ha desafecció política perquè el sistema impedeix que el poble s'expressi realment. La gent està molt descontenta. Jo sóc un polític que diu el mateix públicament que privadament, però som pocs els que ho fem. A més, els mitjans de comunicació estableixen una barrera que impedeix que la veritat arribi al carrer.»
–Propugnen una conferència unitària per l'independentisme, però ara mateix l'escenari és de fragmentació...
–«Creiem que el país està amenaçat de desaparició si no hi ha un canvi polític important. El sistema de partits no reflecteix aquesta situació extrema.»
–Cal una nova estructura de partits?
–«La gent encara té por de dir que vol la independència de Catalunya i això només es trencarà si canvia l'actual sistema.»
–Jan Laporta hauria de liderar aquest procés?
–«Té dret a presentar-se, però és un més. No hem fet aquesta proposta per ell, si no pels catalans i les catalanes, per tots els que viuen i treballen a Catalunya i volen ser catalans, parlin la llengua que parlin.»
–Què pensa d'opcions polítiques com Reagrupament?
–«No sé si la van encertar sortint d'Esquerra, però m'encantaria saber què proposen, perquè no ho diuen.»
–Es pot fer una consulta per la independència en una ciutat com Badalona?
–«Si els independentistes que hi ha a Badalona s'hi possessin i parlessin amb la gent de Badalona i li diguessin que els problemes de la ciutat no tenen solució si no som independents, segur que tindria èxit. Badalona pot ser la punta de llança de l'independentisme català, perquè si ho aconseguim a Badalona, a l'àrea metropolitana, ja ho tenim.»
–Va deixar el PSC per fundar la Coalició Socialista de Progrés, el veurem en un altre partit?
–«Això no es pot dir mai. No és la meva preocupació, però; només m'interessa dir les veritats.»
–Va córrer el rumor que aniria al número dos a ERC de Badalona.
–«Ho vaig desmentir de seguida. Vaig parlar amb Esquerra i hi havia qui ho volia, però no vam arribar a cap acord perquè discrepem en la valoració de les solucions.»
–Què pensa de la polèmica amb la immigració a Badalona generada pel PP?
–«A Badalona hi ha un problema amb la immigració. L'arribada de la nova immigració va coincidir amb un moment de falsa eufòria, que alguns denunciàvem sense ser escoltats. Quan ha arribat la crisi, els més pobres han resultat ser els nouvinguts i han estat els primers a rebre l'ajuda institucional i això ha generat tensió amb persones de la històrica immigració castellana que també estaven en situació marginal. No s'ha volgut reconèixer el problema i ara el que tenim són barris com Artigues o el Remei que no els reconeix ningú. El PP intenta utilitzar políticament la qüestió de la immigració i això no es pot permetre, però no es pot negar que existeix el problema.»

k

La versió extensa de l'entrevista, a www.elpunt.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.