Política

L'obstacle de Muñoz i «Luigi»

El sumari del «cas Pretòria» revela que l'exalcalde de Santa Coloma volia eliminar el camp municipal de futbol. El «cervell» de la trama no hi veia cap problema i trobava bé la idea del batlle d'implantar-hi El Corte Inglés

Era un rumor que corria per la ciutat des de feia temps. Sobretot d'ençà que l'exalcalde de Santa Coloma, Bartomeu Muñoz, va impulsar la transformació urbanística del front del riu Besòs construint en un tram un parell de promocions de pisos públics. Des de llavors, molts pensaven que la continuïtat del nou camp municipal de futbol en aquesta zona en la renovació de la ciutat penjava d'un fil. Ara, després de les converses revelades al sumari del cas Pretòria, tots aquests ciutadans han vist confirmades les seves intuïcions. En aquest sentit, l'exbatlle socialista va confessar a Luis Garcia Luigi que volia fer desaparèixer la instal·lació abans de deu anys. De fet, va proposar al suposat cervell d'aquesta trama de corrupció urbanística de fer-hi uns magatzems d'El Corte Inglés en el seu lloc.

Més d'un a Santa Coloma comenta aquests dies que, gràcies a l'esclat del cas, s'ha evitat que Muñoz i Luigi, duguessin a terme una substanciosa operació urbanística al front fluvial del Besòs, amb el camp municipal de futbol com a víctima, una instal·lació amb 16 anys d'antiguitat que utilitza el club de futbol més destacat de la ciutat, la Unió Esportiva Atlètica Gramenet, i que, per la seva situació geogràfica –a tocar de les rondes– converteix en un atractiu urbanístic gens menyspreable. L'exalcalde colomenc no va ser aliè a aquesta circumstància, tal com revelen algunes de les converses contingudes en el sumari d'aquest afer. La primera vegada que s'hi fa referència és el març de l'any passat, quan Muñoz va confessar al suposat cervell de la trama Pretòria que havia tingut una «idea genial» per a tots dos: «Eliminar el camp de futbol i posar-hi un Corte Inglés.» Una operació que Luigi faria «amb els ulls tancats». Després d'assegurar que trucaria a la companyia per preguntar «quants metres necessiten» i que parlaria amb ells, l'exalcalde socialista va confessar que així es treia «el mal rotllo» del World Centre, un projecte residencial i comercial investigat pel cas, i que, situat també al front fluvial, va aturar-se un mes abans en quedar desert el concurs per a construir-lo.

L'altra ocasió en què, segons el sumari, Muñoz va parlar sobre el futur d'aquesta instal·lació esportiva va ser un mes abans de l'esclat del cas. En una trucada a Luigi, Muñoz va demanar-li que considerés la desaparició del camp «molt abans de deu anys». Ho feia com a resposta a la «canallada« que se li havia ocorregut a García: posar plaques fotovoltaiques a la pèrgola del camp per tal que generessin un ingrés a l'Ajuntament per estalviar-se la subvenció anual que el consistori atorga al club esportiu. Luigi li assegurava que la idea era factible perquè ho estava assajant i passava com «al camp de l'Espanyol, que pot generar a l'Ajuntament uns ingressos d'un milió d'euros l'any». Muñoz li va dir que no fes l'animal, que si la cosa anava així, posava les plaques l'endemà mateix. Era tan gran l'entusiasme de l'alcalde, que li va demana a Luigi que fos la seva «prioritat absoluta».

«Això ja caurà»

Muñoz i García no van ser, però, els únics amb ganes de fer saltar la instal·lació esportiva de la façana colomenca del riu Besòs. L'actual gerent del Consell Comarcal del Barcelonès, Imanol Pujana, va trucar a Luigi el 12 de maig del 2009 per –a banda de demanar-li que intercedís perquè el seu fill entrés a treballar al despatx de l'arquitecte Josep Ribas– comentar alguns aspectes urbanístics al voltant de la façana del riu Besòs, entre Sant Adrià i Santa Coloma En un moment de la conversa, Luigi comentava que si no fos pel «puto» camp, la zona quedaria unida d'una manera més o menys continua. «Quin camp?», va preguntar Pujana. «El de la Grama? Això ja caurà», va sentenciar ell mateix. «Si no fos per això, la façana de Santa Coloma seria de puta mare», va concloure Luigi.

Zapatero, que surti «el menys possible»

Dimecres 18 de març de 2009: 17.55 h. Muñoz i Luigi parlen de què es podria fer per popularitzar la figura del batlle entre la gent


M.: «En una enquesta surto amb un 5 de valoració.»

L.: «Està molt bé» [...] Santa Coloma ets tu» [...]

M.: «No comuniquem amb la gent d'entre 30 i 55 anys. [...] Cal treure un extra amb el tema obres de Zapatero, traient Zapatero el menys possible.»

L: «I també caldria incloure els fons d'ajut als necessitats.»

santa coloma de gramenet

L'Ajuntament estudia retirar el polèmic decret per recol·locar els implicats

i. m

L'Ajuntament de Santa Coloma estudia retirar el polèmic decret que serveix per recol·locar tres dels implicats en el cas Pretòria: Lluís Falcón i Pascual Vela, imputats, i Manel Sierra, destituït de la gerència de Gramepark per l'Oficina Antifrau de Catalunya. Fonts municipals van confirmar ahir que el decret «continua vigent», però van insinuar que és «probable» que es retiri dilluns –el dia que havia de ser ratificat pel ple– «en funció de les novetats i de les revelacions del sumari del cas Pretòria». L'oposició va afirmar ahir que votarà en contra del decret, en cas que el govern de Parlon decideixi mantenir-lo. El portaveu d'ICV-EUiA, Siscu Sánchez, va demanar que es retiri igual que el de CiU, Manel Olivés, que va criticar «la improvisació i inexperiència» dels responsables de prendre les decisions. D'altra banda, el jutge Santiago Pedraz ha dictat aquesta setmana una interlocutòria per la qual prorroga sis mesos més l'administració judicial de Gramepark, que controla l'Oficina Antifrau de Catalunya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.