Política

El Suprem absol Pòrtulas, per falta de proves, d'intent de col·laboració amb un grup armat

Assenyala que l'Audiencia Nacional va vulnerar la presumpció d'innocència i no va examinar una contraprova fonamental

La plataforma de suport a Núria Pòrtulas va congratular-se ahir de la notícia, però van criticar que el cas s'hagi allargat tant, i més després d'una sentència tan concloent com la que ha fet pública el Tribunal Suprem, en la qual s'afirma que «és clar que no consta provat que l'acusada hagi contactat amb un grup o organització terrorista ni que hagi intentat col·laborar amb un grup d'aquesta naturalesa», sinó «amb un amic que es dedicava a realitzar actes incendiaris amb finalitats terroristes».

L'advocat de la jove sarrianenca, Benet Salellas, va considerar ahir que «la sentència és un cop al procés seguit contra Pòrtulas». «Tot era tan senzill com comprovar si Sorroche (l'amic de Pòrtulas) havia estat o no condemnat a Itàlia per pertinença a organització terrorista», va assenyalar Salellas, que va informar que ara estudiaran si obren «una acció legal en exigència d'algun tipus de responsabilitat», tot i reconèixer que «el patiment familiar no es podrà compensar, ni tampoc quatre mesos de privació de llibertat».

Pessimisme, fins ara

La sentència del Suprem ha estat acollida en l'entorn de Pòrtulas amb «sorpresa», no perquè no confiessin en els seus arguments, sinó «perquè els defectes del sistema judicial ens feia dubtar que ens donessin la raó», va dir Salellas, que assegura que la sentència del Suprem posa en evidència que el tribunal de l'Audiencia Nacional «ni tant sols es va mirar l'expedient i que va convertir en sentència l'informa policial dels Mossos».

CRONOLOGIA

27 de gener del 2007
Núria Pòrtulas és aturada per un control operatiu dels Mossos d'Esquadra que cercaven uns lladres. Li van trobar documentació propagandística de caire anarquista i una llibreta de color blau.
7 de febrer del 2007
Els Mossos detenen Pòrtulas a la casa ocupada El Rusc, del barri del Pont Major de Girona. El desplegament va començar cap a les cinc de la matinada i va durar fins ben bé a quarts d'una del migdia.
9 de febrer del 2007
Pòrtulas és empresonada per ordre de l'Audiencia Nacional amb l'acusació de pertinença o col·laboració amb organització terrorista.
10 de febrer del 2007
Més d'un miler de persones es manifesten a Girona contra l'empresonament de Núria Pòrtulas.
7 de juny del 2007
El jutge deixa Núria Pòrtulas en llibertat sota una fiança de 15.000 euros.
9 de juny del 2007
Núria Pòrtulas participa en una manifestació a Girona en què es demana que s'arxivi el seu cas.
29 de gener del 2009
El fiscal demana cinc anys de presó per col·laboració amb banda armada.
20 de març del 2009
Detenen Pòrtulas i dos amics per una suposada agressió a un agent. Ells denuncien la policia.
8 de juliol del 2009
Familiars presenten 5.000 signatures demanant-ne l'absolució.
13 de juliol del 2009
Pòrtulas declara a l'Audiencia Nacional que és anarquista i es desmarca del terrorisme.
30 de juliol del 2009
L'Audiencia Nacional condemna Pòrtulas a dos anys i mig de presó per intent de col·laboració amb banda armada. La defensa recorre al Suprem.
11 de juny del 2010
El Tribunal Suprem absol Pòrtulas del delicte d'intent de col·laboració amb banda armada.

Demanen la dimissió de Saura i Boada

La plataforma de suport a Núria Pòrtulas va aprofitar la roda de premsa d'ahir al migdia per demanar la dimissió del conseller d'Interior, Joan Saura, i del secretari general, Joan Boada, «per haver criminalitzat» Pòrtulas, i per demanar-los que es disculpessin públicament. Salellas també va assegurar que s'hauria de treballar per tal que «desapareguin l'Audiencia Nacional i les unitats d'informació dels Mossos, que fan possible que aquestes situacions existeixin». Aquests anys d'ençà que va començar el cas, ICV ha estat l'objectiu de les protestes en favor de Núria Pòrtulas, ja que familiars i amics han responsabilitzat la conselleria d'Interior, en mans del partit de Saura i Boada, de tots els fets ocorreguts.

Mireia Gasa, portaveu de la plataforma de suport a Pòrtulas, va ironitzar: «Tots tenim llibretes blaves –com la que van requisar a la jove anarquista–, tots tenim una ideologia alternativa i, per tant, segons la justícia actual, tots hem estat terroristes.»

Brindis a la plaça del Vi

Un centenar de persones es van aplegar a les vuit del vespre a la plaça del Vi per fer un brindis de celebració per l'absolució de Pòrtulas en un ambient d'alegria per la notícia. Alguns dels concentrats van repartir fulls volants explicant la notícia i el cas, i d'altres portaven pancartes i banderes anarquistes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia