Política

Els pobles repliquen a Navarro que els consells comarcals són imprescindibles

La majoria de grups del Parlament, inclòs el PSC, rebutgen la proposta de dissolució de l'alcalde de Terrassa, Pere Navarro

L'alcalde de Sant Llorenç, Ricard Torralba (ERC), va afirmar amb rotunditat que, per al seu municipi, l'eliminació del Consell Comarcal tindria conseqüències nefastes: «Si el treuen només pel tema de la crisi, el que faran és que nosaltres encara en tinguem més.» Regina Parellada (CiU), alcaldessa de Viladecavalls, també té clar que les poblacions més petites «no donarien a l'abast en segons quines coses» i que, en tot cas, «hi hauria d'haver un altre organisme que fes la mateixa funció». Francesc Sales (ERC), alcalde de Rellinars, no té cap dubte a definir la possible supressió com «un mal negoci» i valora la proximitat de tracte que ofereixen els consells comarcals en comparació a d'altres administracions com ara la Diputació. Jaume Rodó (CiU), alcalde d'Ullastrell, comparteix l'opinió i, tot i entendre que «alguns municipis, per la seva dimensió, no necessitin una administració intermèdia», recorda que n'hi ha molts d'altres que «no són autosuficients».

«El Consell Comarcal ens ha tret moltes castanyes del foc. Ens ofereix una estructura d'enginyers i de tècnics sense la qual quedaríem molt ofegats, i ens ha permès negociar de manera col·lectiva contractes com el de la llum i la telefonia. Tot això sense parlar dels consorcis d'ocupació i de residus, que són una vitamina total. Les despeses en escombraries, per exemple, se'ns dispararien a un preu astronòmic.» Torralba està plenament convençut de la utilitat de l'organisme per a Sant Llorenç, i recorda que a d'altres punts del territori, «sobretot al cantó de Lleida, el seu funcionament és bestial». Parellada també posa sobre la taula «la tasca de coordinació en aspectes com ara l'ensenyament i els serveis socials» per argumentar que el consell afavoreix la qualitat assistencial a Viladecavalls, de la mateixa manera que Sales ironitza sobre el fet que per mantenir el mateix servei a Rellinars haurien de «deixar de pagar la llum».

«No pots tenir una persona que faci de tot i la majoria de càrrecs electes no tenen una dedicació exclusiva», afegeix Sales, que creu que «els pobles petits ja tenen moltes mancances i els mínims els haurien de tenir garantits». En aquest sentit, Rodó explica que, a Ullastrell «hi ha diversos serveis mancomunats amb els consells comarcals i hi ha tècnics que vénen un o dos cops a la setmana».

En canvi, l'alcalde d'una població més gran com és Castellar del Vallès, Ignasi Giménez, està d'acord amb Navarro en el sentit que «s'haurien de simplificar els nivells administratius i una possibilitat és aquesta», i opina que «Catalunya és el país que té més administracions per metre quadrat». També creu que s'ha de tenir present que «potser hi ha municipis que no són viables econòmicament» i aposta per una estructura metropolitana que superi l'àmbit comarcal. La seva visió és molt semblant a la de Castellbisbal, on fons municipals consideren que «la utilitat dels consells comarcals és relativa, perquè alguns serveis que ofereix, com ara el transport escolar, són pitjors que els que es donen en municipis del voltant», plenament integrats en l'Àrea Metropolitana de Barcelona.

Al consell no en parlen

Les paraules de Navarro no van fer gaire gràcia al Consell Comarcal, però cap dirigent de l'organisme va fer declaracions per no escalfar més el debat. Malgrat això, una font pròxima a l'ens va dir que l'opinió de l'alcalde terrassenc «no és cap novetat», ja que Terrassa fa temps que viu més engrescada a obtenir comarca pròpia que en el mateix consell. Alhora, va qualificar el discurs de Navarro de «baralla de campanar» i va apostar per superar «debats parcials» per situar els consells «en el debat global de l'organització territorial de Catalunya».

Només Ciutadans, a favor

La polèmica per les declaracions de Navarro va arribar ahir al migdia al Parlament, on tots els grups –excepte Ciutadans– la van rebutjar. El diputat Joan Ferran va desautoritzar la proposta en nom del PSC: «La idea de Navarro és particular i no està en els paràmetres de la discussió interna del PSC. No s'ha plantejat la dissolució.» De la seva banda, el portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, va afirmar que Navarro «no és qualsevol dirigent del PSC» i que «probablement diu en veu alta el que molta gent en el partit socialista pensa». Per ell, «si les vegueries prosperen», l'administració que s'hauria d'eliminar són les diputacions.

La portaveu d'ERC, Anna Simó, també va mostrar-se en contra de la idea tot i defensar que s'haurien de limitar les funcions dels consells comarcals a les d'una mancomunitat de serveis. I el diputat Jordi Miralles (ICV-EUiA) va subratllar el paper dels consells comarcals en l'administració catalana. Dolors Montserrat (PP) va dir que el debat per aprimar-la és més general. I, finalment, només Albert Rivera (Ciutadans) va donar la «benvinguda» a l'opinió de Navarro i va posar Grècia com a model a l'hora d'executar les reduccions a Catalunya.

JOAN FERRAN
PORTAVEU ADJUNT DEL PSC AL PARLAMENT
«La idea de Navarro és particular i no està en els paràmetres de la discussió interna del PSC. No s'ha plantejat la dissolució dels consells comarcals»
JOSEP RULL
PORTAVEU MUNICIPAL DE CiU A TERRASSA
«L'alcalde de Terrassa té un desconeixe- ment greu de la realitat del país. Això vol dir que no entén que hi hagi vida intel·ligent més enllà de l'àrea metropolitana»
FRANCESC SALES
ALCALDE DE RELLINARS
«La supressió dels consells comarcals sense cap alternativa seria un mal negoci. Per als municipis amb un personal ja establert són una càrrega, però no per a nosaltres»
RICARD TORRALBA
ALCALDE DE SANT LLORENÇ SAVALL
«Si el treuen només per la crisi, nosaltres encara en tindrem més. Entenc que s'han de suprimir costos, però els municipis petits quedaríem ofegats»
IGNASI GIMÉNEZ
ALCALDE DE CASTELLAR DEL VALLÈS
«Catalunya és on hi ha més administracions per metre quadrat. Una possibilitat per simplificar tants nivells és aquesta. Amb les vegueries, els consells no tenen sentit»

L'anunci de la proposta no estava en el guió

MIQUEL A. LUQUE

La proposta de l'alcalde de Terrassa va agafar per sorpresa tothom a la ciutat. Si més no, les paraules en què Navarro instava a dissoldre els consells comarcals i canviar-los per reunions d'alcalde no estaven escrites al guió de la conferència que es va repartir als assistents després de l'acte.

Com és habitual, el portaveu del grup municipal de CiU, Josep Rull, va ser el més contundent: «L'alcalde de Terrassa té un desconeixement greu de la realitat del país, vol dir que no entén que més enllà de l'àrea metropolitana hi ha vida intel·ligent que mereix ser tinguda en compte.» Rull va acusar Navarro d'estendre la visió barcelonina i metropolitana a la resta del país. «Els consells comarcals han estat i són primordials per mantenir l'equilibri territorial», va afirmar. L'altre partit de l'oposició, el PP, també va carregar contra l'alcalde per no haver posat sobre la taula aquesta proposta si ja la tenia tan treballada. El portaveu popular, Gabriel Turmo, va qualificar-la d'«agosarada» i va recordar-li que si vol aprimar l'estructura administrativa comenci «per l'Estat i la Generalitat».

Pel que fa als socis de govern, el portaveu d'ERC, Isaac Albert, va indicar que a Terrassa «és molt fàcil» dir que els consells comarcals no tenen sentit. «Preguntem-ho a poblacions més petites», va afegir Albert, que va recordar el suport republicà a les vegueries i va qualificar de «precipitada» la proposta de Navarro. L'únic suport que va rebre l'alcalde de Terrassa va ser la d'ICV-EUiA, que considera que els consells comarcals no aporten gran cosa si no se'ls dota de més recursos i es delimiten les seves competències. «Si hi ha òrgans d'ordenació territorials que no són vàlids, per què no eliminar-los?», es va preguntar el portaveu ecosocialista, Manel Pérez.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia