Política

ROGER ALBINYANA

DIRECTOR DEL CERCLE D'ESTUDIS SOBIRANISTES

«De la Xina, no en sabem gairebé res»

És un liberal i un europeista convençut, però ha decidit explicar d'una manera planera i entenedora com és la Xina, un estat que combina un sistema polític totalitari amb una economia de mercat.
Un europeista liberal hauria d'emmirallar-se en les democràcies occidentals. Què és el que el va atraure de la Xina?
–«En els darrers cinc anys he visitat molts cops la Xina i els seus veïns, com ara Singapur o el Japó. De fet, vaig començar la meva vinculació amb la Xina a partir de l'any 2000, com a president de la joventut del Partit Demòcrata Europeu. De seguida em va seduir el dinamisme de la regió Àsia-Pacífic, en contrast amb una Europa estancada, en certa decadència.»
–A un liberal, però, li deu xocar la manca de llibertats que hi ha, oi?
–«Indubtablement. Jo vaig tenir el primer contacte amb Singapur. És una de les economies més pròsperes del planeta, però amb un sistema polític que xoca: una economia de mercat, una justícia independent i una dictadura política continuada des de la independència del país.»
–Com s'explica?
–«Ells han bastit un argumentari polític per justificar-ho, que en gran mesura ha seduït els xinesos. Expliquen que la democràcia liberal occidental no es pot aplicar a l'Àsia, perquè comporta ineficàcia, inestabilitat, corrupció i caos.»
–D'acord, però una cosa és una ciutat estat com Singapur i una altra un estat de 1.300 milions d'habitants com la Xina.
–«La Xina és quelcom fascinant. Ha evolucionat d'una economia planificada a una de mercat en unes quantes dècades, i ha tret de la pobresa milions de persones en un temps rècord. Tanmateix, no hem de confondre la llibertat dels consumidors amb la llibertat cívica. El control polític segueix a les mans del Partit Comunista Xinès. Fins i tot l'economia encara és en gran part controlada per l'Estat, més d'un terç de les empreses són encara de l'Estat.»
–No és senzill entendre com funciona tot plegat.
–«Gens. Per això vaig sentir la necessitat d'escriure el llibre, perquè parlem d'un estat que ha esdevingut la segona o la tercera potència mundial, de la qual no sabem gairebé res. Aquest desconeixement ens anirà en contra, perquè els líders xinesos sí que saben què passa aquí.»
–Vol dir que saben més ells sobre nosaltres del que nosaltres sabem d'ells?
–«Exacte. En una ocasió vaig reunir-me amb un dels principals líders del govern xinès i vam estar una llarga estona discutint sobre el Tractat de Lisboa. En coneixia fins els aspectes més concrets! Quants dirigents europeus coneixen amb detall el Tractat de Lisboa? I la realitat asiàtica? A més a més, els dirigents xinesos estan altament preparats. Dels 100 màxims responsables del PCX, 99 són llicenciats, doctors o acadèmics, amb domini d'idiomes i coneixements de política internacional.»
–Ens mirem massa el melic?
–«Jo sóc un europeista convençut, però haig d'admetre que Europa s'ha estancat i tancat en si mateixa. Li manca perspectiva global. No admet que el pols de poder econòmic i polític mundial ha canviat, i ara pivoten entre Àsia i Amèrica, ens agradi o no. La zona de lliure comerç del Pacífic, l'ASEAN, té una dimensió que triplica la de la Unió Europea.»
–És a dir que el sistema de combinar una dictadura política amb una economia de mercat funciona. No hi ha risc de creure'ns que és aplicable a Occident?
–«De cap manera. Són models culturals incompatibles. A Occident la llibertat individual és part del seu ADN. A l'Àsia, per contra, l'individu cedeix en favor de la col·lectivitat, de l'harmonia i el control del poder per una meritocràcia.»
–De totes maneres, la premissa liberal que diu que l'obertura econòmica porta inexorablement la democràcia és falsa?
–«No, jo crec que és certa. En el cas xinès, les reformes han generat un creixement inèdit, però també moltes desigualtats, amb xocs d'interessos que acceleraran un procés inexorable de democràcia interna en el si del PCX.»
–Quina lliçó creu que es pot aplicar a Europa i a Catalunya?
–«La qualitat de la formació dels quadres dirigents. Hi ha una autèntica meritocràcia que s'hauria d'aplicar als partits de casa nostra.»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia