Política

Sentència apedaçada

Experts avisen que el pronunciament del TC sobre l'Estatut pot ser incoherent si es vota per blocs o articles · Madrid dóna per bo el sistema que esculli Casas · El tribunal culpa els partits de no haver-lo renovat

A l'ordre del dia del Tribunal Constitucional per al ple de dilluns figura la “votació i resolució” de l'Estatut. La presidenta de l'alt tribunal, María Emilia Casas, podria sotmetre la seva ponència al criteri dels magistrats per blocs o articles amb l'objectiu de tancar d'un cop la carpeta estatutària. Hi ha experts, però, que alerten del perill jurídic que podria comportar una sentència apedaçada. És el cas de Ferran Requejo, catedràtic de ciència política de la UPF. Per Requejo, aquest mètode “aboca” el TC a cosir una sentència “de poc rigor i mala qualitat jurídica”. El catedràtic argumenta que la votació separada pot dinamitar la “unitat de raonament” d'un pronunciament que serà examinat amb “lupa” per juristes internacionals i d'arreu de l'Estat, atesa la seva transcendència. L'esperit d'aquesta tesi també l'ha defensat Javier Pérez Royo, catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Sevilla. Segons Pérez Royo, es tracta d'una fórmula “inventada” que afavoriria la disparitat de criteris dins d'una sola sentència.

El professor de dret constitucional de la UPF Hèctor López Bofill convé que “el text resultant no tindrà cap mena de coherència”. A més, adverteix que propiciarà que els magistrats més contraris a la carta catalana intentin imposar-se, de manera que podria “triomfar la solució més dura”. Xavier Arbós, degà de la Facultat de Dret de la UdG, però, hi veu matisos. Tot i que creu que no és la millor sortida, constata que és habitual que en les resolucions hi hagi transaccions entre els ponents i no prevalgui una “perfecta coherència”. Per això no ho troba “extravagant”. Sigui el que sigui, el govern espanyol va reiterar que no qüestionarà el sistema que triï el tribunal. La vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, en va tornar a defensar de nou la plena “legitimitat”.

El TC, a més, va notificar el seu rebuig als recursos de súplica del govern i el Parlament perquè es declari incompetent. El tribunal al·lega que és responsabilitat dels partits, i no seva, que quatre magistrats tinguin el mandat caducat des del 2007. Per l'alt tribunal, “s'equivoquen de destinatari” quan els adrecen les seves crítiques, perquè és sabut que el relleu no depèn dels seus membres. També conclou que el fet que l'Estatut fos ratificat pels catalans a les urnes no té cap “incidència” sobre la seva potestat per dictar sentència.

Un magistrat qüestiona Casas

Un magistrat conservador va aprofundir ahir en la divisió interna que pateix el Tribunal Constitucional. Jorge Rodríguez-Zapata va qüestionar la constitucionalitat de la reforma de la llei orgànica del TC que el 2008 va permetre prorrogar el mandat de la seva presidenta, la progressista María Emilia Casas. En un vot particular a la notificació en què l'alt tribunal va rebutjar declarar-se incompetent, Rodríguez-Zapata va defensar que la nova llei havia d'aplicar-se a futures eleccions de magistrats, però no sobre Casas, que va ser elegida “sota l'imperi d'una llei anterior”.

Les claus

Els degans de les facultats de dret defensen l'Estatut

O.A.-E

Els experts no es volen mantenir en silenci davant de l'elaboració de la sentència més transcendent a què s'ha enfrontat mai el Tribunal Constitucional. És per això que, al marge del debat obert sobre el mètode de votació per blocs o articles, els degans de les facultats de dret de les universitats catalanes han promogut un manifest en defensa de l'Estatut.

Dins de la Constitució

A títol individual, Enoch Albertí (UB), Josep Maria de Dios (UAB), Frederic Adan (URV), Pere Enciso (UdL), Josep Vilajosana (UPF) i Xavier Arbós (UdG) han redactat un text per expressar el seu convenciment que l'Estatut s'ajusta a la Constitució entesa “en un sentit integrador”. O sigui, sempre que no s'interpreti “de manera restrictiva i excloent”. Per ara, hi donen suport uns 150 professors universitaris.

Un clam de la societat

El manifest se suma a les ja nombroses iniciatives sorgides de la societat civil en defensa de l'Estatut, com ara l'editorial subscrit per 12 diaris catalans, entre els quals l'AVUI i El Punt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]