Política

Montilla veu salvat “el 95%” de l'Estatut però es declara “indignat” amb el Constitucional

Diu que acata però que no es conforma i que Catalunya no renuncia a res

Aprofita la declaració institucional per recordar a la societat que ara “haurà de decidir a les urnes quin camí vol seguir”

El president del govern remarca que el TC “ha comès una gran irresponsabilitat”

El president de la Generalitat de Catalunya, José Montilla, creu que el Tribunal Constitucional (TC) no ha tocat cap dels aspectes més fonamentals de l'Estatut de Catalunya en la sentència que, després de quatre anys, ha aprovat aquest dilluns.

De fet, segons ha dit Montilla en una declaració institucional, la realitat és que “el 95% del text estatutari ha estat marcat com a constitucional”, però no obstant això s'ha declarat “indignat” perquè vol l'Estatut “íntegre”. Al seu entendre, “el PP no ha pogut liquidar l'Estatut i no podrà limitar les nostres aspiracions d'autogovern de Catalunya”.

Ara bé, dit això ha assegurat que com a president de la Generalitat de Catalunya acata la sentència però que això “no vol dir compartir ni renunciar”.

Concretament, ha anunciat: “No comparteixo aquesta sentència en allò que qüestiona l'Estatut [...] No renunciarem a res del que s'ha signat, pactat i votat. Som una nació i no renunciarem a les nostres aspiracions d'autogovern”.

Per tot això, Montilla ha detallat el seu pla d'acció per als pròxims dies per actuar amb “serenitat i intel·ligència”, però no ha volgut desaprofitar l'ocasió per recordar als ciutadans que ara “hauran de decidir a les urnes quin camí volen seguir”.

El president del govern ha explicat que, per començar, ha convocat un grup d'experts perquè analitzin amb urgència la sentència i l'avaluïn per tal que “tots els grups polítics que volem defensar l'Estatut puguem actuar amb unanimitat”.

Després, convocarà a tots els presidents dels grups parlamentaris i demanarà comparèixer davant el Parlament per donar compte o establir la millor resposta institucional.

I, finalment, ha fet una crida a tots els ciutadans per participar en una manifestació en defensa de l'autogovern, que es concretarà en els pròxims dies, “fent de la senyera l a nostra única bandera i demostrar que som un poble unit, una nació”.

Montilla també ha afirmat que ha trucat el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, per traslladar-li la seva decepció “per un procés i una sentència que mai s'hauria d'haver produït i que no fa més que augmentar la desconfiança”.

El president del govern ha dedicat una bona part de la seva declaració institucional arremetre contra el TC, que considera “desacreditat i deslegitimitat”. En paraules seves: “El Tribunal Constitucional ha comès una gran irresponsabilitat. Ha estat més obsessionat en dictar sentència que en fer justícia. Ha fet un mal servei a Catalunya, a Espanya i a l'esperit de la Constitució del 78”.

De fet, Montilla ha demanat als catalans que evitin “traslladar la decepció i la frustració que aquesta sentència genera cap a altres pobles d'Espanya” per què “és responsabilitat exclusiva d'un tribunal”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia