Política

Esquerra i CiU es disputen l'amistat del Quebec

Els republicans paguen l'estada a la ciutat a la presidenta del Partit Quebequès i ella aprofita per reunir-se també amb Artur Mas

Els presidents d'ERC i CiU, Joan Puigcercós i Artur Mas, s'han disputat aquest divendres l'amistat de la líder del Partit Quebécóis, Pauline Marois.

Marois ha vingut a Catalunya convidada per Esquerra, que li ha pagat l'estada a la ciutat. La presidenta del Partit Quebequès, aprofitant la seva visita a Barcelona pels actes de la Diada, va sol·licitar a CiU poder reunir-se amb Artur Mas.

En la roda de premsa posterior a la reunió amb Esquerra, Puigcercós ha afirmat que “per nosaltres el Quebec és una guia i una referència en el procés d'independència”.

El líder d'Esquerra ha subratllat que el Quebec ha mantingut “la seva personalitat” tant lingüística com cultural com els valors europeus de l'estat del benestar, convivint al mig d'un “oceà d'anglòfons”.

Puigcercós ha apuntat que el Quebec és un exemple de com des de la democràcia “s'ha de bastir una majoria per la independència”.

El president d'ERC ha recordat que tot i perdre el referèndum d'independència, el Quebec va aconseguir “una capacitat política més gran” amb més traspassos de poder del govern del Canadà. “Tot això ve per la força democràtica de decidir un dia ser independents”, ha afegit.

En aquest sentit, Puigcercós ha afirmat que el referèndum per la independència que Esquerra vol convocar per la pròxima legislatura ha de fer reflexionar tots aquells que no són independentistes. “Fer un referèndum i guanyar-lo dóna la capacitat de negociar i no fer-lo porta a un camí sense sortida”, ha destacat.

Posteriorment, Pauline Marois, s'ha reunit amb Artur Mas a la seu social de la federació nacionalista. Mas ha afirmat que Catalunya, com el Quebec, “vol guanyar més quotes d'autogovern per progressar millor econòmicament i aprofundir en la seva identitat pròpia”.

Per la seva banda, Marouis ha dit en referencia a la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut que “és insòlit que un acrod polític assolit per dos parlaments democràtics, i rafiticat pel poble català en un referèndum democràtic, quedi desvirtuat per una cort constitucional”. “La democràcia hauria d'estar per sobre de tot”, ha sentenciat.

La líder quebequesa també ha explicat que el pròxim mes de març iniciaran un nou procés sobiranista, però no donaran cap data per a la celebració del referèndum perquè considera que el Quebec no hauria de plantejar-lo fins que no es tingui l'absoluta certesa que el guanyaran.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.