Política

Encara queden 7.700 símbols franquistes a Catalunya

Un 93 per cent d'aquesta simbologia correspon a plaques d'habitatge

La Generalitat aconsella la substitució o la retirada de totes les plaques, relleus i monuments

Catalunya encara conserva prop de 7.700 símbols franquistes, segons el primer cens d'aquestes característiques elaborat pel Memorial Democràtic de la Generalitat. L'Ajuntament de Barcelona va ser pioner en la elaboració d'un inventari de la simbologia franquista el 2005 i ara el Memorial Democràtic ha estès la investigació a 185 municipis de tot el territori seleccionats sota criteris geogràfics, demogràfics i històrics, amb previsió d'ampliar-lo encara més en el futur.

“No fem venjances, sinó pedagogia democràtica”, ha manifestat avui el president del Memorial Democràtic, Miquel Caminal, durant la presentació del cens. Dels 7.700 símbols, 4.000 són plaques d'habitatge situades a Barcelona ciutat, 3.398 plaques d'habitatge localitzades en altres municipis de Catalunya i 249 són rètols de carrers, places, monuments, encreuaments i relleus vinculats directament al règim franquista.

La demarcació amb més simbologia franquista és Barcelona, seguida de Girona, Lleida, Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre, Catalunya central, Alt Pirineu i Aran. Sense comptar les plaques d'habitatge, els municipis amb més monuments, relleus i gravats són Gandesa, Lleida, Tortosa, Banyoles i Figueres.

A banda d'identificar els símbols franquistes, la Generalitat ha encarregat a un grup d'experts un informe amb criteris generals i recomanacions d'actuació, que aconsella la substitució de totes les plaques d'habitatge, la retirada de les plaques de carrers o places i de tots els relleus amb l'àliga imperial.

La Generalitat facilitarà les actuacions als ajuntaments a través de la convocatòria d'ajuts a la recuperació del patrimoni memorial, mentre Adigsa ajuda les comunitats de propietaris que volen retirar gratuïtament les seves plaques d'habitatge amb el jou i les fletxes o altres símbols franquistes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.