Política

Clam multitudinari a Bilbao a favor dels drets polítics

Milers de persones es manifesten a la capital guipuscoana contra les prohibicions

Tots els partits menys el PSE i el PP participen en la protesta

Milers i milers de persones van manifestar-se ahir pels carrers de Bilbao en defensa dels drets polítics i civils i contra les prohibicions.

Dotze dones representants dels col·lectius socials que integren la iniciativa Adierazi EH, que l'11 de setembre passat va convocar una manifestació que l'Audiencia Nacional va acabar prohibint, encapçalaven la marxa amb el lema Drets humans, drets civils i drets polítics. Rere seu hi havia una segona pancarta que portaven els convocants de l'acte, on es podia llegir “No a la prohibició de manifestacions. Cap imposició, cap violència. Sí als drets humans, civils i polítics”. En un gest gairebé inaudit, el PNB va participar en la manifestació, en la qual també van prendre part altres dirigents polítics i sindicals bascos, com ara el secretari general d'EA, Pello Urizar; el portaveu de l'esquerra independentista basca Rufi Etxebarria, la dirigent d'Aralar Aintzane Ezenarro, i els secretaris generals dels sindicats ELA i LAB, Adolfo Muñoz i Ainhoa Etxaide. També van participar en la protesta l'associació de familiars de presos d'ETA, Etxerat, i el Moviment pro Amnistia.

Només el PSE i el PP no hi eren representats. Al llarg del recorregut es van sentir crits a favor de la independència, i un grup de persones van exhibir pancartes en què es reclamava la posada en llibertat dels detinguts en l'operació contra el moviment internacionalista basc Askapena. També es van poder veure al llarg de la marxa banderes de Catalunya.

Al final de la manifestació, l'advocat Felix Cañada va prendre la paraula. En una breu intervenció, va fer una crida a “caminar cap a la pau i la llibertat”. “Junts ho aconseguirem”, va dir Cañada, que va cedir la paraula “als qui injustament van prohibir manifestar-se” per poder fer arribar el seu missatge de pau. L'escriptora Eider Rodríguez i l'actor Ramón Agirre, en nom d'Adierazi EH, van denunciar les últimes operacions policials contra l'independentisme basc, i van destacar que el “compromís de tots” farà possible una situació de democràcia.

LA XIFRA

12
dones de diversos col·lectius socials processades en diverses causes encapçalaven la marxa.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.