Política

El PP es contradiu

Els populars van votar a Girona el 1996 i a Tarragona el 1992 a favor d'un reglament sobre el català com el que ha estat objecte de recurs a Barcelona

El partit a Girona estudia el document per prendre una decisió

Camacho no recula i dóna un temps per complir el “nou Estatut”

Si la coherència fa créixer la credibilitat, el PP en pot estar perdent. La formació popular ha entrat en contradicció havent votat en contra del reglament d'ús del català a l'Ajuntament de Barcelona –i després del recurs presentat al TSJC– i en canvi haver-hi votat a favor tant al consistori de Girona, el 1996, com al de Tarragona, el 1992, que tenen una normativa lingüística pràcticament calcada a la de la capital catalana. Així, si Alícia Sánchez-Camacho porta als tribunals tots els reglaments que donen un ús preferent al català, estarà qüestionant uns acords subscrits pels seus mateixos regidors.

Tot i admetre que desconeixia la lletra petita dels reglaments, la líder del PP va posar en dubte que el que va aprovar el seu partit establís explícitament el caràcter preferent del català. En tot cas, va reclamar que tots els reglaments s'adaptin al “nou Estatut constitucional”, i donarà un marge de temps abans de recórrer als tribunals. De fet, són molts els municipis amb una normativa molt similar a la de Barcelona.

En el cas de Girona, el reglament va ser aprovat fa catorze anys pel ple i per unanimitat, amb el vot a favor del PP inclòs. Tots els grups presents a l'Ajuntament van afirmar ahir que continuaran aplicant el reglament independentment de la resolució del TSJC, tret del PP, que va explicar que s'està estudiant el document per comprovar si cal emprendre alguna acció. Segons la portaveu del grup, Concepció Veray, “des del 1996 no s'ha fet cap reglament nou”, però va afirmar que el seu compromís “és pel bilingüisme, també a les administracions”, si bé hi va afegir que “la situació de Barcelona és molt diferent de la de Girona”.

La resta de grups van lamentar l'ús de la llengua amb finalitats polítiques que està fent el PP. L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans, del PSC, va remarcar que el reglament i la seva aplicació no han estat mai un problema a la ciutat, ni tampoc la llengua catalana. A més, va demanar al PP de Girona “que tingui seny i no s'apunti a aquestes iniciatives”. Del govern, la portaveu d'ERC Cristina Alsina va reclamar “insubmissió per la llengua” davant la resolució del TSJC per continuar-la defensant a l'administració, i el d'ICV, Joan Olòriz, va dir que la resposta ha de ser “la serenitat”, i també va afirmar que “les persones del PP a Girona no hi farien res en contra, però dubto que tinguin prou autonomia”. Finalment, el portaveu de CiU, Carles Puigdemont, va instar el PP a donar explicacions en el pròxim ple, i a “portar a l'extrem les possibilitats legals que dóna la norma”.

A Tarragona, la posició dels populars té una trajectòria similar. D'una banda, el partit va votar a favor del reglament d'ús del català el 1992, sota el mandat de Joan Miquel Nadal (CiU), que s'emparava en la llei de política lingüística del 1983. Després d'assegurar que hi continuaran donant suport, els populars tarragonins van separar la situació que es viu al consistori de la ciutat de la que es viu al de Barcelona, recordant que “no té res a veure”, encara que tampoc no van aprofundir en aquestes diferències.

Així, avalen les accions dutes a terme pels seus companys de partit. Quant a la decisió del TSJC, van indicar que “no fa altra cosa que respondre a la pluralitat lingüística existent a la societat catalana i negada per aquelles forces polítiques que successivament han anat passant pel govern”.

LES FRASES

El català és el que necessita més suport i no hem de permetre cap pas enrere
Nèstor Artís
regidor de cornellà (ciu)
Sento indignació i tristor. Confio que el PP d'aquí no faci la bogeria del recurs
Rosa Rossell
tinenta d'alcalde tarragona (erc)
La decisió judicial és totalment negativa. El PP no estima el país. El català no és un problema
Anna Pagans
alcaldessa de girona (PSC)
Les resolucions del TSJC introdueixen problemes on no n'hi havia cap
Àngel Ros
alcalde de lleida (psc)
N'hi ha que volen soscavar aspectes convivencials del país per rèdits polítics
Lluís Miquel Pérez
alcalde de reus (psc)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.