Política

Ofensiva de Camps contra el govern

La Generalitat Valenciana s'enfronta amb l'executiu català per les polítiques identitàries

Reclama per carta que s'eliminin les subvencions per a l'emissió de TV3 al País Valencià i que es treguin referents valencians d'un web

L'executiu valencià menysté el Departament de Cultura

Ofensiva per terra, mar i aire de la Generalitat Valenciana contra el govern i les seves polítiques lingüística i identitària. L'executiu que presideix Francisco Camps, del PP, continua desenterrant la destral de guerra contra els Països Catalans, una “realitat inexistent, irreal i inconstitucional”, segons diu una carta que la consellera de Justícia valenciana ha enviat al govern.

Aquesta vegada, el PP, que comanda la Generalitat Valenciana, fa servir l'excusa de dues polèmiques per justificar aquest atac. La més que recurrent sobre les emissions de TV3 i Catalunya Ràdio al País Valencià i l'aparició d'uns referents valencians en un web institucional de Catalunya, Culturcat.cat. El portal, que va entrar en funcionament el mes de setembre, difon la cultura catalana des d'un punt de vista educatiu.

En aquest context, el govern de Camps ha enviat dues cartes a la Generalitat en què demana que es recondueixi la situació. Tot i això, menyspreant el Departament de Cultura, que gestiona els dos àmbits qüestionats, s'ha adreçat directament a l'executiu de José Montilla, concretament a la secretària del govern, Laia Bonet.

Tornar els diners

Les cartes, que es reprodueixen en aquesta pàgines, s'han enviat a l'octubre. Pel que fa al cas sobre la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, la directora general de promoció institucional valenciana, Dora Ibars, exigeix que la Generalitat deixi de donar subvencions per al manteniment de la xarxa de repetidors que fa arribar el senyal de la televisió i la ràdio públiques catalanes al País Valencià. “Constitueix una activitat il·legal, en reemetre sense títol habilitat les emissions televisives en el territori d'una altra comunitat autònoma”, destaca l'escrit. És per això que exigeix que s'anul·lin les subvencions i que la fundació que ha rebut els diners els torni. Des de fa anys, el destinatari dels ajuts és la Fundació Francesc Eiximenis, vinculada a Acció Cultural del País Valencià. Els imports anuals oscil·len entre els 60.000 i els 70.000 euros.

Aquest afer, que fa temps que s'arrossega, ja ha propiciat el tancament de repetidors que abastaven l'Alcoià i el Baix Vinalopó. Camps intensifica l'ofensiva i ara ha anunciat que multarà els propietaris dels terrenys on hi hagi els centres emissors.

“Agressió intolerable”

L'altra carta, la referent al web, la signa la portaveu del Consell i consellera de Justícia, Paula Sánchez de León, i té un to més bel·ligerant. Acusa la Generalitat d'haver-se apropiat el patrimoni històric del País Valencià –esmenta Ausiàs Marc i Joanot Martorell– perquè l'identifica com a part de la cultura catalana, i ho qualifica d'“agressió”. Manté que els Països Catalans no existeixen i censura que el contingut del portal inclogui “judicis de valor sobre l'Estatut valencià, la seua ‘voluntat secessionista' o ‘l'ambigüitat' de l'adscripció del valencià”. Per tot plegat reclama un canvi “immediat” al web. Les Corts Valencianes han aprovat una resolució en aquest mateix sentit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.