Política

Sabotatge contra un tren de residus nuclears alemanys

Un grup d'activistes bloquegen a França un comboi carregat de deixalles radioactives que es dirigia a Alemanya

La cap d'Els Verds alerta els manifestants que la violència “deslegitima” el seu discurs

Sempre que un tren transportador de residus radioactius agafa direcció cap a Gorleben, un centre provisional de deixalles nuclears a la Baixa Saxònia alemanya, es produeixen durant el trajecte
sonats enfrontaments entre la policia i activistes ecologistes.

Ahir no en va ser cap
excepció. El transport de bidons radioactius que
va sortir al migdia des
de França rumb a Gorleben va ser bloquejat encara en territori francès, dues hores després de la sortida del comboi. Els
activistes antinuclears van aturar el tren poc després que aquest deixés el poble de Valognes.

Encadenats a les vies

Un portaveu policial va
explicar que una trentena de manifestants es van
encadenar a les vies per dificultar el transport de residus radioactius originats a les centrals nuclears alemanyes que havien estat reprocessats en una planta francesa.

Cent cinquanta manifestants més havien desplegat una bandera a l'estació de Caen on es podia llegir en alemany: “La
nostra resistència no coneix fronteres”. Segons van denunciar activistes de Greenpeace, “la radioactivitat total d'aquest comboi representa el doble de l'estesa per la catàstrofe de Txernòbil”.

Amb tot, l'etapa més compromesa del recorregut del tren que trasllada 154 tones de deixalles nuclears s'espera que sigui avui a la Baixa Saxònia, quan 30.000 persones es manifestaran durant el trajecte. Alguns manifestants planegen fins i tot retirar el balast de sota les vies per fer intransitable
el recorregut inicial del tren, acció que ja s'ha encarregat de denunciar la
líder d'Els Verds, Claudia Roth. “Qualsevol forma
de violència afebleix la
pau i desacredita les legítimes manifestacions”, va indicar Roth, que va anunciar que diversos companys del seu partit participaran en les manifestacions més pacífiques.

Per si de cas, més de 16.000 policies alemanys s'hi desplegaran amb
l'objectiu de repel·lir els moviments radicals dels activistes i garantir que
“la mercaderia més radioactiva de la història”, segons han denunciat grups ecologistes, arribi demà al matí a la seva destinació, a Gorleben.

Manifestacions com les previstes per aquest cap de setmana no es veuen des dels anys vuitanta. Després de dècades en què el moviment antinuclear semblava adormit, el polèmic projecte de llei que recentment ha aprovat el govern de la cancellera Angela Merkel per allargar la vida de les centrals nuclears ha provocat indignació en la societat alemanya.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.