Política

Disset diputats en joc

Tres consellers del govern, Nadal i Geli, del PSC, i Capdevila, d'ERC, busquen un escó de diputat, al qual també aspira Joan Carretero, únic presidenciable que voten els gironins

Un total de vint-i-sis llistes electorals, integrades per 442 candidats, han començat, aquesta mitjanit, la batalla electoral per guanyar algun dels 17 escons de diputats que representaran les comarques gironines en la IX legislatura del Parlament de Catalunya. Dues d'aquestes llistes les encapçalen consellers de l'actual govern: Joaquim Nadal, del PSC, i Carme Capdevila. A més, la consellera Marina Geli és segona de la llista del PSC per Girona, i l'exconseller Joan Carretero encapçala la candidatura gironina de Reagrupament.Cat; Carretero és, de fet, l'únic presidenciable que els gironins podran votar directament.

CiU

Amb la sintonia del Viva la vida de Coldplay en la megafonia com a prèvia, CiU va triar la rambla Verdaguer per fer l'obertura de campanya. Quan eren les dotze de la nit, en una pantalla de vídeo hi va aparèixer un compte enrere en finalitzar el qual es va mostrar la imatge del cartell del cap de llista, Santi Vila. En un breu discurs ofegat en algun moment pels petards que Solidaritat va fer esclatar en el seu propi acte –eren molt a prop–, el candidat convergent va animar els votants a fer possible el canvi que ha de permetre una alternança en el govern de la Generalitat

PSC

El PSC va presentar els cartells electorals encapçalats per Joaquim Nadal i José Montilla ahir a la tarda. El cap de llista per Girona va explicar que la campanya del seu partit serà descentralitzada, amb actes diaris distribuïts per les comarques: “Farem campanyes paral·leles en cada territori, més dues campanyes generals”, encapçalades una per Marina Geli i l'altra per Nadal mateix. Nadal va insistir que són l'únic partit que ha preparat un programa electoral estrictament gironí.

ERC

La plana major d'ERC a les comarques gironines va fer pinya ahir a Sant Hilari de Sacalm per donar el tret de sortida de la campanya electoral. La cap de llista, Carme Capdevila, va reiterar el missatge que ha deixat sentir durant la precampanya: “ERC és la formació política del vot útil independentista”. La candidata republicana també havia fet números sobre els avantatges econòmics i socials que representaria la independència, tant en l'aspecte econòmic com en la creació de llocs de treball

ICV-EUiA

La formació ecosocialista va començar la campanya amb un sopar lleuger amb militants i simpatitzants, al final del qual es va penjar el cartell al lloc web (www.iniciativa.cat) i al Facebook. En el seu parlament, el cap de llista, Joan Boada, va animar els ciutadans a no resignar-se davant de la situació de crisi actual, i els va assegurar que és possible sortir-se'n amb les solucions proposades en el seu programa, en el qual destaca la previsió de crear 31.000 nous llocs de treball a la demarcació. “Som el fre perquè la dreta no governi amb les receptes que ja està aplicant en alguns llocs d'Europa”, va advertir Boada, que també va alertar del perill d'un pacte de govern entre CiU i el PP, partits dels quals va remarcar els casos de corrupció i, pel que fa al PP, també la xenofòbia.

PP

El cap de llista del Partit Popular per les comarques gironines, Josep Enric Millo, va destapar el cartell ahir, a les dotze de la nit, davant de l'oficina mòbil de campanya, instal·lada a la plaça Miquel Santaló. El candidat va aprofitar per fer una crida a la participació en les eleccions “més importants de la democràcia”.

R.CAT

Membres de la llista per Girona de Reagrupament i també un grup de militants de la formació es van trobar ahir a la seu gironina de la plaça Marquès de Camps per donar el tret de sortida a la campanya electoral. Els assistents van celebrar l'inici de la campanya amb cava i pastes, i al punt de la mitja nit van fer la tradicional enganxada de cartells electorals. El candidat per Girona i presidenciable per Reagrupament, Joan Carretero, no va assistir a l'acte perquè va escollir Lleida com el lloc on iniciar aquesta campanya electoral. Carretero participarà en diversos actes a la demarcació la setmana que ve.

SOLIDARITAT

Una trentena de persones van participar ahir a mitjanit en l'inici de la campanya electoral de Solidaritat. El cap de llista de la formació per Girona, Toni Strubell, i el número 2, Santi Niell, van ser els encarregats d'enganxar el primer cartell. Abans, membres de la formació independentista van regalar al seu cap de llista una samarreta de la selecció catalana amb el seu nom i el número 1.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.