Política

Els tres periodistes retinguts a Al-Aaiun, traslladats a l'aeroport per ser expulsats

Després de sis hores en una comissaria, Àngels Barceló, Nicolás Castellano i Ángel Cabrera preveuen sortir del Sàhara Occidental a primera hora de la tarda

Els periodistes denuncien un tracte “vexatori” i condemnen els motius esgrimits per Rabat per fer-los fora del país

Els tres periodistes de la Cadena SER que es troben detinguts a Al-Aaiun, Àngels Barceló, Nicolás Castellano i Ángel Cabrera, han estat traslladats a l'aeroport de la ciutat per ser expulsats del Sàhara Occidental, encara que cap d'ells ha signat encara l'ordre d'expulsió.

Les autoritats marroquines consideren que “són un perill per a l'ordre públic”.

Després de sis hores a comissaria, Castellano denunciava, en una connexió telefònica amb l'emissora, el tracte “vexatori” que els han proporcionat les autoritats marroquines en la seva trasllat a l'aeroport, ja que no els han deixat parlar amb el diplomàtic espanyol que els anava a ajudar, tot i que es trobava en el centre de detenció.

“Ens neguem a ser expulsats d'aquesta manera. Mereixem un tracte millor. Ens diu la policia que ells només executen ordres. Nosaltres teníem al telèfon al cònsol d'Espanya a Rabat però ells es neguen a parlar amb ningú” , ha explicat Barceló.

Els han traslladat a un “cau” de l'aeroport amb “tres matalassos i uns rotllos de paper higiènic” on han passat la nit, custodiats per policies marroquins, abans de viatjar a Espanya.

“Ens han dit que no podíem dormir amb la porta tancada”, ha indicat Castellano, i alhora ha apuntat que “la situació s'està tornant molt complicada”.

Els periodistes preveuen que sortiran del Sàhara Occidental en un vol amb destinació a Las Palmas a primera hora de la tarda.

Llavors, suposen, serà quan els tornin els passaports, únic material que els ha estat requisat fins al moment.

“Ens volien requisar els telèfons però ho hem aconseguit frenar. Han revisat diverses vegades el material però el tenim. L'únic que no tenim són els passaports . Entenem que ens els tornaran quan embarquem “, ha comentat Àngels Barceló, que ha afegit que estan en contacte” permanent “amb la ministra d'Afers Exteriors i Cooperació, Trinidad Jiménez, i el ministre de l'Interior i vicepresident primer del govern, Alfredo Pérez Rubalcaba.

A més, els periodistes condemnen els motius esgrimits per Rabat per expulsar-los del territori sahrauí.

“Ens acusen d'entrar il·legalment, d'atemptar contra l'ordre públic i la seguretat nacional del país i nosaltres només hem vingut a informar”, ha dit la periodista que ha valorat que “els ciutadans d'un país amic no mereixen un tracte així”. “Aquí informar no és legal”, ha conclòs.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.