Política

Jornada de traspàs

El tripartit pacta el traspàs ferroviari en plena campanya

Montilla es presenta com a líder contra la crisi i Mas l'insta a demanar perdó als desocupats

Els trens regionals centren una jornada de baix to polític

Descarrilat per les enquestes i amb Artur Mas viatjant a llarga distància, el tripartit va obtenir ahir el traspàs de Regionals, una metàfora de les eternes relacions amb l'Estat: Espanya cedeix la gestió del servei però la via continua sent seva. L'oportunitat del traspàs podria qualificar-se sense exagerar d'electoralisme (algun dirigent socialista va escruixir-se veient que la foto se l'enduia Joan Saura, representant del govern en la comissió de traspassos), però en altres circumstàncies probablement la decisió seria celebrada per tothom com un avenç, per bé que CiU ja ha deixat clar diverses vegades que vol renegociar com a mínim la lletra petita tant del cas de Regionals com en l'anterior de Rodalies.

La resta de la jornada va estar marcada pel perfil baix respecte de les propostes electorals i les pujades de to en les estratègies de propaganda electoral a la xarxa, amb un vídeo dels socialistes on el vot pel PSC provoca un orgasme a la protagonista de l'escena de vot, i la gens simpàtica i injustificable relliscada d'Alícia Sánchez-Camacho, que ha preferit excitar el seu electorat atonyinant virtualment immigrants (i independentistes) en un videojoc. Davant la pluja de crítiques, la candidata del PP va admetre l'error amb la boca petita, assegurant que s'hi farien “retocs tècnics”.

Economia i empresa

Els actes del dia dels principals contendents van tenir la situació econòmica com a eix central. En presència del ministre Gabilondo i davant de mig miler d'empresaris, el número 1 del PSC, José Montilla, va reivindicar-se per capitanejar el país en la lluita contra crisi. Va defensar el seu tarannà “pràctic” davant de l'habilitat dialèctica. “No pretenc ser un líder carismàtic ni messiànic, sóc un líder pràctic orientat a l'acord i al consens, és la meva fortalesa”, va exposar davant dels emprenedors, als quals va prometre, en el cas de ser reelegit, la convocatòria d'una cimera d'agents socials per pactar un full de ruta per a la remuntada de l'economia catalana.

Demanar vots o perdó

En un sentit diametralment diferent, Artur Mas també va posar José Montilla al capdavant de la crisi, però situant-lo com a coresponsable de la situació econòmica. “Més que demanar el vot dels aturats [com havia fet el líder socialista el dia abans], el que hauria de fer és demanar-los disculpes”, va manifestar el presidenciable de CiU en un acte celebrat a la Seu d'Urgell.

La tria, per part de la federació nacionalista, d'aquest escenari allunyat de la capital, no va ser una casualitat, ja que Mas i el seu equip volen remarcar la vocació de més amplitud territorial que no pas la visió estreta que atribueixen als socialistes. Més lluny que Mas va anar el presidenciable d'ERC, Joan Puigcercós, que ahir va pronunciar una conferència a Brussel·les per deixar clar que el procés cap a la independència de Catalunya no és una utopia, però criticant, alhora, les formacions polítiques que creuen que és possible arribar-hi per la via ràpida, fent referència a Reagrupament i Solidaritat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.