Política

Santi Vila (CiU) sosté que el paisatge gironí ha de ser un actiu i no un problema

Reconeix que la demarcació és un territori molt pressionat per l'home i les infraestructures, i adquireix set compromisos

Modificarà el parc del Montgrí

Les comarques gironines tenen un alt valor paisatgístic, i això no ha de ser un problema, sinó un actiu per a la demarcació. Així ho va afirmar ahir el cap de llista de CiU per Girona, Santi Vila, que va recordar les agressions que ha de suportar el territori. En va posar dos exemples: d'una banda, la “ferida” que ha suposat la construcció de la C-31 i, de l'altra, la probable construcció de centrals eòliques a l'Empordà, tot i que va recordar que aquesta última és reversible. Precisament amb la voluntat d'aprofitar l'actiu que suposa en tots sentits el paisatge gironí, Vila va presentar ahir set propostes en relació amb aquesta àrea.

Va prometre la creació d'un consorci de conservació de les illes Formigues que conciliï els interessos dels pescadors i del sector que desenvolupa activitats esportives al seu entorn. El compromís és tirar endavant la reserva marítima, però buscant consens: “El que no pot ser és que la protecció del paisatge es faci des de la imposició”, va concloure.

Fora el recurs a Blanes

Una segona proposta és la de promoure la llei de la biodiversitat i el patrimoni natural, que bàsicament ha d'encarregar-se de la custòdia del territori i ordenar-ne el marc. Això pot arribar a voler dir la compra d'espais per assegurar-ne la preservació. Un exemple de la falta de lideratge del tripartit ha estat, per Vila, el cas de Pinya de Roses de Blanes i de Santa Cristina de Lloret, on “la protecció s'ha guanyat als tribunals i la Generalitat ha recorregut al Tribunal Suprem”. En aquest sentit, va anunciar que si CiU guanya retirarà el recurs.

Altres propostes sobre territori són la creació d'un pla d'usos i gestió de zones d'especial protecció per als ocells, el suport explícit a l'emprenedoria en temes de sostenibilitat o el compromís de fer un pla de gestió forestal, tenint en compte que “ni s'ha fet res ni s'ha deixat fer res” en aquest àmbit.

Finalment, va anunciar bonificacions fiscals per a totes aquelles empreses que portin a terme bones pràctiques ambientals i també sancions econòmiques per a les que, amb la seva activitat, facin just el contrari.

LA FRASE

El que no pot ser és que la protecció del paisatge es faci des de la imposició, com ha passat molts cops
Santi Vila
cap de llista de CiU per girona

LA XIFRA

1.600
al·legacions al parc del Montgrí,
moltes de les quals van ser desestimades per la Generalitat.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.