Política

Més aspirants que mai a Blanes

Són els únics partits que han anunciat ja el seu candidat

intentarà obrir-se pas per primer cop en el panorama municipal

A hores d'ara, a Blanes, els únics candidats que han estat proclamats oficialment són Josep Marigó, del PSC, i Joan Salmeron (ICV). Altres formacions, però, ja tenen clar qui serà el cap de llista, tot i que esperen fins passat gener per anunciar-ho. Aquest és el cas de CiU, partit en què tot sembla indicar que Josep Trias repetirà com a alcaldable, i del PP, que tornarà a liderar Celestino Lillo, actualment regidor a l'equip de govern.

A Blanes cap partit hi ha tret mai majoria absoluta, i actualment hi ha sis grups representats a l'Ajuntament. El pols per a l'alcaldia l'han mantingut sempre convergents i socialistes, i les pròximes municipals no seran una excepció. Altres forces aspiren a tenir la clau del govern, com és el cas d'ERC, que encara no té definit el cap de llista, PP i ICV.

El panorama polític blanenc es podria ampliar, però respecte a les eleccions del 2007, ja que com a mínim hi haurà una formació més que intentarà obrir-se un forat a l'Ajuntament: la Candidatura d'Unitat Popular (CUP). A més, circulen els rumors que hi ha una formació d'immigrants que vol presentar candidatura.

La gestió feta

L'alcalde, el convergent Josep Trias, té tots els números per tornar-se a presentar. Més aviat home de poques paraules, cal veure com valorarà la població la gestió que ha fet al municipi i si el tancament de la televisió de Blanes li passarà factura, però de moment sembla que l'oposició ha carregat més les tintes contra el seu principal rival, Josep Marigó. El socialista ja va denunciar fa temps una campanya de persecució contra la seva persona, just després que es presentés la denúncia sobre els IBI impagats de quan va ser alcalde. Ara té un altre tema calent amb què l'oposició i el mateix equip de govern l'ha estat castigant: l'edifici del barri Mont Ferrant, que de moment els jutjats han dictaminat que haurà d'anar a terra (falta encara una última sentència).

Valoració positiva

CiU valora molt positivament els resultats que es van aconseguir a Blanes en les eleccions al Parlament, ja que la formació va guanyar en gairebé totes les meses de la població, i creu que els vots que va treure provenen sobretot dels votants descontents amb el PSC. Però les eleccions al Parlament de Catalunya i les municipals ja se sap que són dues coses ben diferents. El PSC ha tret en les dues últimes legislatures més vots i regidors que no pas el seu principal rival, CiU.

L'exregidor d'ERC i conseller nacional Joan Puig explica que ara mateix hi ha un procés obert a la militància i que l'assemblea no es convocarà fins a finals de gener o febrer, que és quan se sabrà qui serà el candidat. “Hem estat claus en les últimes quatre legislatures i seguirem aquest camí a l'hora de prendre decisions”, explica. Per ERC, un dels cavalls de batalla serà el tramvia Blanes-Lloret.

El PP també aspira a ser clau. El secretari del partit a Blanes, Celestino Lillo, repetirà com a cap de llista, i tindrà en el seu equip Mar Rodríguez i Juan Antonio Ramírez, que ja hi eren en l'equip del 2007. La junta local valora amb optimisme el fet que la diferència amb els socialistes en les eleccions al Parlament va ser de 1.200 vots. El partit traurà un butlletí el mes de febrer, explica Lillo: “Per explicar la feina que hem fet des de l'equip de govern”. “Serem claus”, afirma convençut el regidor popular.

Ramos escalfa motors

L'únic regidor de l'escindit PDB-PROA, Anselm Ramos, ja ha començat a escalfar els motors electorals publicant el seu butlletí PROA, que la resta de grups no dubten a qualificar directament d'incendiari. En les últimes eleccions, però, no li devia anar malament aquest estil d'anar carregant a tort i a dret, perquè va treure dos regidors. De moment, Ramos ja ha començat editant dos números. Es dóna per fet, a més, que Ramos ha fitxat per a la seva llista qui va encapçalar la candidatura de Ciutadans a les passades eleccions, Sònia Pérez.

De moment, sembla que l'únic partit que oficialment serà nou al panorama blanenc serà la CUP. Els seus membres ja fa temps que treballen fent punts de trobada, on recullen l'opinió dels ciutadans sobre diferents temes relacionats amb el municipi. Defineixen el seu projecte com a “municipalista transformador i de continuïtat associat a la participació ciutadana”, en oposició “a l'oportunisme del municipalisme conjuntural”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.