Política

Duran farà tasques al govern compatibles amb el Congrés

Els líders de CDC i UDC confirmen que el secretari general de CiU es quedarà a Madrid i al nou govern no hi haurà conseller en cap

Tindrà responsabilitats compatibles amb l'escó al Congrés

“Necessitem que la posició a Madrid sigui de màxima potència i fortalesa”. El futur president de la Generalitat, Artur Mas, va justificar així la decisió que Josep Antoni Duran i Lleida es quedi a la capital de l'Estat i no es converteixi en conseller en cap del seu govern. Els líders de CDC i UDC van comparèixer ahir per confirmar que Duran continuarà al capdavant del grup de CiU al Congrés, com va avançar aquest diari, i assumirà alhora algunes funcions de l'executiu que Mas aspira a formar amb “els millors”. El president in pectore no visualitzarà cap altre número dos a l'executiu.

Duran tindrà una “vinculació institucional” al nou govern, en paraules de Mas. Concretament exercirà responsabilitats en l'àrea d'exteriors –relacionades amb la Mediterrània– i en el desenvolupament de l'autogovern. És a dir, en la negociació de traspassos pendents o insuficients i en la futura defensa d'un sistema de finançament similar al concert basc. Es tracta d'una fórmula híbrida que permetrà al líder d'Unió mantenir-se a Madrid, on se sent còmode i exerceix un paper que Mas considera cabdal, però lligat al mateix temps amb l'executiu.

Mas i Duran van acabar de tancar l'acord de manera conjunta en una reunió al matí. Duran va admetre que, al llarg de les últimes setmanes, havia donat moltes voltes a l'oferiment de Mas perquè assumís la conselleria en cap: “Han estat temps de dubtes, d'interrogants”. Van esgrimir dues raons per explicar la decisió final. Són els dos grans reptes del nou govern: l'economia i l'autogovern, que requeriran un grup parlamentari fort i influent a Madrid. El resultat final és que guanya Catalunya i guanya CiU, van arengar Mas i Duran gairebé a l'uníson.

Tots dos van exhibir unitat i una sintonia sense precedents, que han teixit des de fa més d'un any. “El diàleg és fluid i positiu”, va subratllar el president dels socialcristians, amb qui Mas negocia directament la presència d'Unió al govern. Al partit de Duran li corresponen tres de les dotze conselleries, però van evitar entrar en detalls. Això sí: el líder socialcristià va garantir que no hi haurà cap conflicte entre els socis de la federació.

Repetirà de candidat

La decisió que Duran es quedi a Madrid implica que el líder d'Unió no només acabarà la legislatura al Congrés sinó que repetirà com a candidat a les pròximes eleccions espanyoles. La seva continuïtat a la cambra baixa ha esquivat el debat intern que amenaçava a obrir-se a la federació si Duran tornava a Catalunya. No són pocs els convergents que consideraven que, en aquest cas, el pròxim cap de cartell havia de sortir de Convergència i no d'Unió, encara que figuri el contrari als estatuts de CiU. Tots dos líders han tancat ara dues carpetes d'un sol cop.

Mas també va subratllar que les funcions que exerceixi Duran al govern no costaran ni un cèntim de més a la Generalitat. Seran “no retribuïdes”. El missatge que llança el futur president és, de nou, el de la suma: com més actius, millor.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.