Política

Tortosa

MEMÒRIA DEMOCRÀTICA

Campredó destrueix el seu mural per la pau sobre l'11-S

El PSC de Tortosa ho considera un “atemptat a la llibertat d'expressió” i torna a acusar CiU de mantenir el monument franquista

L'alcalde retreu al PSC que protegís el monument i no el mural

El poble de Campredó ja no té el mural per la pau que el pintor local Eduard Gas va realitzar el 2006, per encàrrec de l'Ajuntament de Tortosa. El mural representava el moment en què el segon avió va impactar contra les Torres Bessones de Nova York, en els atacs terroristes de l'11 de setembre del 2001. A més, la pintura enumerava una sèrie de valors positius i negatius, i incloïa el missatge “Explosió de riquesa o pobresa?”, escrit en català, anglès i àrab.

El PSC va denunciar ahir que la destrucció del mural es va produir la setmana passada, a càrrec de la brigada municipal –que va repintar la paret amb el nom de Campredó–, i per encàrrec de l'alcalde, Ferran Bel (CiU), i de l'alcalde pedani, Joan Sanahuja. “Estem davant d'una agressió de l'actual govern cap a una obra d'art pública i impulsada per l'Ajuntament”, va destacar l'exalcalde Joan Sabaté. El portaveu socialista va recordar que Eduard Gas és un pintor reconegut al territori, i que el mandat anterior van encarregar-li un mural al·legòric, “un element simbòlic de l'aposta de Campredó per la pau”. Gas, que va ser alcalde pedani durant alguns anys del període de Sabaté a l'alcaldia tortosina, va afirmar que ni Bel ni Sanahuja li han donat explicacions sobre la destrucció del mural. “Potser hi ha gent que se sentia incòmoda amb els valors que expressava l'obra, perquè se sent més identificada amb els contravalors”, va dir.

Sabaté va aprofitar per remarcar que, en canvi, “és paradoxal” que el govern tortosí no haja tingut problemes per mantenir el monument franquista de la Batalla de l'Ebre. A tot això, Bel va respondre que el consell assessor de Campredó ha despintat el mural per poder fer-ne un altre amb motiu de La marató de TV3. L'alcalde va replicar que, si era una obra d'art, Sabaté hauria pogut “protegir i catalogar” el mural com ja va fer amb el monument franquista, quan es va redactar el pla d'urbanisme.

LA FRASE

Ha estat un acte incomprensible, un atemptat a la llibertat d'expressió, a l'art i a la cultura
Joan Sabaté
portaveu del psc de Tortosa
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.