Política

Un tribunal rus declara Khodorkovski culpable de robar tones de petroli

La justícia de Moscou considera provat que l'expropietari de la petroliera Iukos va robar 218 milions de tones de cru valorades en 27.000 milions de dòlars

Defensors dels drets humans consideren el magnat rus el pres polític número u del país

Un tribunal de Moscou ha declarat culpables de malversació de fons a l'expropietari de la petroliera Iukos Mijhaïl Khodorkovski i el seu soci Platon Lebédev, segons l'agència russa Interfax.

El jutge del tribunal de Moscou ha considerat provada la culpabilitat dels acusats en tots els episodis que se'ls imputen, tret d'un, l'apropiació de les accions de la companyia petorliera, per prescripció del delicte.

Després d'aquest anunci, el magistrat ha ordenat a les càmeres de televisió que abandonessin la sala i després ha prosseguit amb la lectura de la sentència, cosa que pot durar diversos dies.

La fiscalia demana 14 anys de presó pel presumpte robatori de 218 milions de tones de cru valorats en 27.000 milions de dòlars i per blanqueig de diners.

A Rússia són molts els que pensen que Khodorkovski va començar a ser perseguit per la justícia quan va finançar partits de l'oposició, i els defensors dels drets humans el consideren el pres polític número u del país.

De fet, Khodorkovski ha denunciat que el segon procés que se celebra en contra seu -el primer va ser el 2005, en què se'l va condemnar a 8 anys de presó-, igual que en el primer, té motivacions polítiques i busca legitimar el desmantellament de Iukos, que va ser la petroliera privada més important de Rússia, i la venda dels seus actius a l'estatal Rosnefts.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.