Política

Mas fulmina 23 direccions generals i 13 secretaries

La desaparició de Vicepresidència com a conselleria autònoma porta a estalviar 16 alts càrrecs a base d'unificar serveis

La redefinició de les antigues competències que tenia Joan Saura retalla 7 alts càrrecs més

El president Artur Mas ha fet una retallada del govern a l'estil Angela Merkel, de grans proporcions, segons l'organigrama final de l'executiu català al qual ha tingut accés en exclusiva aquest diari. Mas ha fulminat 23 direccions generals del tripartit, 13 secretaries polítiques i 3 conselleries.

Amb la concentració de departaments que ha posat en marxa el líder de CiU ha unificat serveis a la majoria de departaments, però dos han aportat la majoria d'estalvi. La desaparició de la Vicepresidència de Josep-Lluís Carod com a conselleria autònoma ha permès a Mas suprimir 16 alts càrrecs. La majoria de les funcions que tenia l'expresident d'ERC han passat ara a Presidència, però els comptes són clars: l'antiga Vicepresidència ha perdut 27 càrrecs i l'actual Presidència només ha crescut en 11. I a més alguna competència que tenia Carod –Afers Religiosos– ha passat a la nova vicepresidència i conselleria de Governació i Relacions Institucionals de Joana Ortega.

Una de les causes de la complexitat orgànica del govern tripartit eren els equilibris entre els tres socis, que van provocar per exemple que les competències exteriors estiguessin duplicades entre Carod (extraeuropees) i l'expresident José Montilla (Unió Europea). Mas ha unificat tota la política internacional del govern a Presidència.

La direcció general de Projecció Internacional ha desaparegut i les seves funcions s'han concentrat en la direcció general d'Exteriors de Presidència. El mateix ha succeït amb el comissionat d'exteriors. També han suprimit de l'antiga conselleria de Carod la direcció general d'Acció Departamental i la de Polítiques Sectorials, que les ha assumides el secretari general de Presidència, Francesc Homs.

Saura i Puig

La redefinició de les competències que tenia Joan Saura a Interior i Relacions Institucionals ha permès retallar a CiU 7 alts càrrecs més. El nou departament de Felip Puig, sense l'afegit de Relacions Institucionals que tenia ICV, ha passat de 14 alts càrrecs a tan sols 7. Es podria pensar que les funcions que ha perdut l'antic departament han engreixat Governació. Però no ha estat així, perquè la nova conselleria de Joana Ortega ha suprimit 2 alts càrrecs tot i l'increment de funcions, algun provinent a més de la vicepresidència. Interior ha suprimit, a més, la direcció general de Jocs i Espectacles, les funcions de la qual han passat a l'Entitat Autònoma de Jocs i Apostes (EAJA).

El nou organigrama ha suprimit organismes dels quals ICV va fer bandera, com la direcció general
de Participació Ciutadana, o la denominada Oficina de Promoció de la Pau
i els Drets Humans. En canvi, Mas ha mantingut el Memorial Democràtic, que dirigirà la mateixa
Ortega des de la seva nova vicepresidència.

Homs i Gordó es confirmen com a homes forts

El secretari general de la Presidència, Francesc Homs, i el secretari del govern, Germà Gordó, seran els dos homes forts del govern a l'ombra de Mas, segons es desprèn del repartiment definitiu de funcions publicat ahir al Diari Oficial de la Generalitat.

Homs, que serà el portaveu del govern, coordinarà la política comunicativa de l'executiu i la relació amb els mitjans. Aquesta és una de les polítiques de pes en tot executiu. Dependrà també d'ell el Centre d'Història Contemporània de Catalunya, al qual està adscrit el Museu d'Història de Catalunya ubicat al Palau de Mar.

Gordó, que coordinarà, sota la presidència de Joana Ortega, el consell tècnic decisiu en tot govern, té també competències executives. És un model del tot diferent al que tenia el govern Montilla amb l'anterior secretària del govern, Laia Bonet.

Germà Gordó coordinarà la secretaria d'Afers Exteriors i també la de l'Esport. A més tindrà la important funció de supervisar la contractació pública, i coordinarà a més el gabinet jurídic de la Generalitat. De la secretaria del govern en depèn a més la coordinació interdepartamental, així com la Casa de la Generalitat a Perpinyà.

Francesc Homs i Germà Gordó són membres de l'antic pinyol de CDC, dirigents de la plena confiança de Mas, i es reconeixen independentistes.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.