Política

El govern de CiU considera inservible la llei de vegueries

Posa a zero el desplegament de la llei que va aprovar el tripartit perquè creu que només permet canviar el nom a les diputacions

Seguirà el criteri que tot avenç en el futur s'ha de fer sense duplicar cap administració

El nou govern català no tirarà endavant les vegueries amb la llei que va aprovar el tripartit la passada legislatura. Fonts de Presidència han indicat a aquest diari que posaran el comptador a zero perquè consideren aquella normativa “inservible” i “sense efectes pràctics”.

Segons l'executiu català, mentre no s'aconsegueixi la reforma de les lleis estatals sobre la província i el règim local, l'únic que es pot fer amb la llei de vegueries es canviar el nom de les actuals quatre províncies i diputacions. CiU pensa seguir el criteri que tot avenç en l'ordenació de cara al futur s'haurà de fer sense duplicar cap mena d'administració. Per tant, no tirarà endavant vegueries mentre no es retirin províncies i diputacions, fet que és dubtós després de la sentència del Tribunal Constitucional sobre l'Estatut.

El president Artur Mas ha eliminat 23 direccions generals i tres secretaries del govern, i ha donat l'ordre d'evitar qualsevol increment de la despesa o de l'organigrama en l'actual situació de crisi. Aquesta és una altra de les raons que fan que l'executiu eviti duplicitat d'organismes. No hi ha diners. La vicepresidenta i consellera de Governació, Joana Ortega, seguirà aquest criteri. “Més despesa és evident que no n'hi haurà i tot el que signifiqui duplicar no ho farem”, insisteixen les mateixes fonts.

La llei de vegueries, que va promoure l'anterior conseller de Governació, Jordi Ausàs, ja va provocar durant la seva tramitació un fort enfrontament amb CiU. A més d'aquestes qüestions que ara han ressorgit, la federació nacionalista va reivindicar que, en qualsevol mapa de vegueries, hi estigui prevista la del Penedès, proposta a la qual es va oposar frontalment el PSC.

Però la negativa del govern a l'actual llei de vegueries no és un rebuig genèric a aquesta divisió del territori. De fet, l'executiu de CiU ha mantingut les set delegacions territorials que ja es van adoptar en època de l'expresident Pasqual Maragall.

Els problemes en què està entrant la llei de vegueries coincideixen amb el rebuig que des de fa alguns dies hi expressen alcaldes del PSC. El de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, va titllar a final de desembre de “llei absurda” aquest projecte del tripartit, i va demanar al president Mas que “el desi al calaix”.

Ballesteros i Pérez

Durant l'elaboració de la llei ja es va produir un enfrontament entre Ballesteros i el també alcalde socialista de Reus, Lluís Miquel Pérez, sobre el nom de la vegueria i la capital. També es va oposar a la llei el paer de Lleida, Àngel Ros, que rebutja dividir la plana lleidatana i el Pirineu. Fins i tot alguns alcaldes socialistes es van arribar a discutir en una exe-cutiva del PSC.

És evident que els socialistes no mouran ni un dit a favor d'aquesta llei que va aprovar el govern de Montilla, perquè li origina tensions locals. Hores d'ara l'únic partit que sembla defensar la llei que va promoure l'exconseller Ausàs és Esquerra.

El president de la Diputació de Lleida, el republicà Jaume Gilabert, ha demanat al nou govern que constitueixi els consells de vegueria després de les eleccions municipals del 22 de maig. Però no serà aquesta la via que s'imposarà després dels comicis. No hi ha més cera que la que crema.

2
alcaldes del PSC,
almenys, s'oposen frontalment a la llei de vegueries. Són el de Tarragona i el de Lleida.
7
vegueries
es preveien crear amb la llei que va aprovar el Parlament el 2010 amb els vots del tripartit.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.