Política

Tura no descarta enfrontar-se a Hereu en unes primàries

Creix l'enfrontament intern al PSC sobre qui serà el candidat socialista a Barcelona, alimentat pels pronòstics fatídics

El batlle convoca pel seu compte una jornada dissabte al Centre de Cultura Contemporània

L'enfrontament intern al PSC sobre qui serà el candidat d'aquest partit a les eleccions municipals a Barcelona creix cada dia que passa. Quan falten poc més de quatre mesos pels comicis del 22 de maig, Montserrat Tura no descarta aspirar a l'alcaldia, i desplaçar d'aquesta manera l'actual alcalde, Jordi Hereu. Segons fonts pròximes a l'exconsellera de Justícia, s'està pensant seriosament la possibilitat de forçar unes eleccions primàries.

Però tot això succeeix quan pel seu compte Hereu manté el seu calendari com a candidat. L'actual alcalde ha convocat a iniciativa pròpia els seus simpatitzants a una jornada dissabte vinent al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, per elaborar el manifest programàtic de la seva candidatura. L'acte, que se celebrarà sota el lema de Barcelona és capital, està organitzat pel PSC de Barcelona, que dóna suport al fet que Hereu es presenti a la reelecció. La trobada estarà oberta “a tots els progressistes de la ciutat”, segons fonts de l'organització socialista.

La direcció nacional del PSC no acaba de decidir-se ni per Hereu ni per obrir pas definitiu a la seva successió rellevant-lo de l'alcaldia, i fins ara ha anat ajornant el debat. Però fonts del PSC reconeixen que les últimes enquestes que han rebut sobre les opcions d'Hereu són catastròfiques, i això ha accentuat la discussió interna.

Tura i Ernest Maragall van reclamar en l'executiva del PSC de dilluns passat una reacció al partit, per evitar una derrota a l'Ajuntament de Barcelona que posi en perill també la Diputació. L'exconsellera de Justícia va aprofitar per preguntar al secretari d'organització del PSC, José Zaragoza, si vetaria la celebració de primàries a la capital catalana, un dret del qual disposa segons els estatuts del partit. I Zaragoza s'hauria compromès a acceptar les primàries en el cas que algú vulgui desplaçar Hereu.

El temps s'està tirant a sobre del PSC per aclarir qui serà el seu alcaldable per Barcelona. Segons el calendari del partit, amb prou feines disposa de tres setmanes. Hereu sap que guanyar temps va al seu favor, però entre la direcció del partit està perdent cada dia més adeptes. El mateix president del grup del PSC al Parlament, Joaquim Nadal, es va negar ahir a ratificar-lo en declaracions a TV3. “No ho sé”, va indicar quan se li va preguntar si Hereu és el millor candidat. “La federació de Barcelona, les agrupacions, el partit... han de determinar si és o no el millor candidat”, va apuntar.

Tura fins ara era malvista per l'aparell del PSC, fins al punt que la van desplaçar a la mesa del Parlament tot i anar de número dos a les eleccions. Però les males enquestes han començat a provocar que el mateix aparell ara l'observi com un hipotètic salvavides electoral.

Jo tinc obligació primer amb els barcelonins i m'ofereixo a ells pel meu projecte
Jordi Hereu
alcalde de barcelona
La federació de Barcelona, les agrupacions i el partit determinaran si Hereu és el millor candidat
Joaquim Nadal
president del grup del PSC
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.