Política

PSC, ERC i ICV acusen Mas de confondre govern i partit

Nadal critica la lentitud de l'executiu en la presa de decisions i insta el president a posar el rumb cap a la recuperació econòmica

Puigcercós fa coresponsable CiU de les finances de la Generalitat

Els tres partits que configuraven el tripartit van retreure ahir al president de la Generalitat, Artur Mas, que “confongui” el govern amb CDC i Unió. Un dels exemples que van fer servir és el del líder socialcristià, Josep Antoni Duran i Lleida, que no està a l'executiu, però que gestiona les relacions amb Madrid.

El cap de l'oposició, el socialista Joaquim Nadal, va aprofitar la metàfora marítima amb què Mas compara la situació del país per sentenciar: “Cal que el capità condueixi la nau per assenyalar un rumb que no veiem”. La principal crítica que el cap de files del PSC li fa és que triga molt a prendre determinacions, sobretot per mirar de trobar sortida a la crisi econòmica.

“Els gestos sense decisions poden quedar en mera gesticulació; corre el risc de ser un govern que gesticula, però no concreta”, va alertar Nadal, que també li va demanar, amb referència a l'ofensiva centralista del PSOE i el PP, que “no busqui responsables fora”. Els socialistes també veuen amb preocupació “la concentració de poder” al Departament de Presidència, que aplega responsabilitats –com ara esports, comunicació o afers estrangers– que abans corresponien a Vicepresidència.

El secretari general d'Iniciativa, Joan Herrera, va acusar el govern de “partidisme” i “falta de rigor” i de defensar els interessos privats. Pel que fa a la suposada confusió entre executiu, partits i Catalunya, Herrera va utilitzar la figura de Duran i Lleida i la de l'alcalde de Lloret, Xavier Crespo. Segons l'ecosocialista, Artur Mas retarda el nomenament de Crespo a Interior perquè CiU no li ha trobat substitut a l'alcaldia. Però les crítiques més dures d'Herrera van venir quan va insinuar que darrere de la marca de l'executiu business friendly –amics dels negocis–, que Mas ha encunyat, potser s'amaga la intenció de fer negoci des de l'administració. En aquest punt, va recordar que el conseller de Salut va animar els ciutadans a fer-se d'alguna mútua. El portaveu de CiU, Jordi Turull, li va contestar que no empastifés, mentre que Mas li va demanar que s'estalviés insinuacions.

El president d'Esquerra, Joan Puigcercós, va fer coresponsable CiU de la situació econòmica de la Generalitat perquè va pactar l'Estatut de què emana el finançament actual. El dirigent republicà va insistir a Mas que s'avingui a una comissió d'estudi sobre el concert econòmic, ja que, per Esquerra, la millor fórmula per contenir la despesa i evitar la intervenció de l'Estat és que la Generalitat controli tots els ingressos. En tot cas, Puigcercós va retreure al President “que hagin fet un repartiment de poder: CiU es queda presidència, amb el control de les adjudicacions, els mitjans de comunicació i de les enquestes, i Unió es queda amb el front bèl·lic de Madrid”, va sintetitzar.

Laporta no es fia de l'ajut que va demanar Mas als partits per superar la crisi i va assegurar que el president vol repartir “culpabilitats en vista del seu fracàs”. Rivera està disposat a col·laborar, però va criticar que busqui la confrontació amb l'Estat.

La línia de reducció i d'aprimament que segueix el govern és l'encertada, però és insuficient
Alícia Sánchez-Camacho
presidenta del pp a catalunya
Parla d'un timó; cal que el capità condueixi la nau per assenyalar un rumb que no veiem
Joaquim Nadal
president del psc al parlament
L'ajuda que vol Mas respon més a una voluntat de repartir culpabilitats en vista del fracàs de la gestió
Joan Laporta
LÍDER SOLIDARITAT CATALANA
CiU no ha de barrejar els equilibris interns de coalició amb la dinàmica del govern
Joan Puigcercós
President d'Esquerra
Hi ha un govern que potser ha vingut a fer negoci de l'administració. Espero que no sigui així
Joan Herrera
SECRETARI GENERAL ICV
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.