Política

Ortega: “Si Renfe no és capaç de donar un servei com el que Catalunya es mereix, buscarem alternatives”

La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, creu que no té cap sentit que l'Estat demani retallades a Catalunya i que no s'apliquin a la resta de comunitats

Segons Ortega, “l'Estat espanyol sap perfectament que sense Catalunya no va enlloc”

El govern es plantejarà si Renfe pot continuar donant el servei de Rodalies a Catalunya. La vicepresidenta del govern, Joana Ortega, ha assegurat aquest dimecres, en declaracions a El matí de Catalunya Ràdio, que si Renfe “no és capaç de donar un servei com el que Catalunya es mereix, el govern haurà de buscar una alternativa”.

En aquest sentit, i després de tres dies de retards en el servei de Rodalies per la vaga de zel dels maquinistes, Ortega ha recordat que a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) “els maquinistes cobren molt menys que els de Renfe, tot funciona molt millor i el servei és excel·lent”.

Segons Ortega, “és inadmissible que els ciutadans quan s'aixequen al matí no sàpiguen si podran arribar bé a la feina”. De fet, igual que el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, la vicepresidenta del govern considera que la situació que estan generant els maquinistes de Renfe és similar a la que van provocar els controladors aeris arreu de l'Estat. “El problema és que nosaltres no tenim les mateixes eines que tenia el govern espanyol amb els controladors”, ha matisat Ortega.

Fins ara, segons ha detallat, el govern ha obert expedients i ha exigit a Renfe “que faci complir els seus treballadors, que no es pot oblidar que tenen una situació privilegiada en els moments en què estem: treballen 215 dies a l'any i un màxim de 3 hores diàries”.

Dit això, però, Ortega ha afirmat que el de Rodalies és un traspàs incomplert, “que s'haurà de tornar a posar sobre la taula i resoldre”.

Pel que fa a les relacions de Catalunya amb l'Estat espanyol, Ortega ha asseverat que el govern “serà bel·ligerant amb els compromisos adquirits perquè, entre altres coses, el país reclama respecte”.

“No té cap sentit que es demanin retallades a Catalunya i que no s'apliquin a la resta de comunitats”, ha dit.

Al seu entendre, “el gran frau del govern de Zapatero és que ha jugat amb els sentiments de la gent perquè no es pot exigir l'aplicació, per exemple, de la llei de la dependència i no dotar-la de recursos econòmics per poder-la aplicar”.

Ortega ha assegurat que és més crítica que mai amb l'Estat, i que a Espanya saben perfectament que sense Catalunya “no van enlloc”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.